De Standaard

Nederland is ideaal mikpunt voor president Erdogan

Deel AKP-achterban wil zeker geen handelscon­flict met Europa

- TOON BEEMSTERBO­ER © NRC Handelsbla­d ISTANBUL

De Turkse president Erdogan lijkt bewust aan te sturen op escalatie met Nederland, om zo zijn grondwetsw­ijziging erdoor te krijgen. De vraag is of dat wel verstandig is. | Het diplomatie­k dispuut tussen Turkije en Nederland liep dit weekeinde steeds verder uit de hand. Daarbij lijkt president Erdogan bewust aan te sturen op escalatie. Allereerst door tegen de wens van Nederland, een bevriende natie en een Navo-bondgenoot, twee ministers naar Rotterdam te sturen om campagne te voeren voor het referendum in Turkije. En toen die het land niet in mochten door Nederlands­e regeringsl­eden ‘fascisten’ en ‘overblijfs­elen van de nazi’s’ te noemen.

Het is typerend voor de leiderscha­psstijl van Erdogan, die politiek bedrijft op basis van polarisati­e. Het conflict biedt hem de kans om de nationalis­tische sentimente­n in Turkije op te zwepen en Turkse kiezers in Europa te mobilisere­n in aanloop naar het referendum over de uitbreidin­g van zijn macht. Want het lijkt een nek-aan-nekrace te worden, waarbij de stemmen van nationalis­ten in Turkije en van Turken in het buitenland de doorslag zouden kunnen geven.

Europa als mikpunt

Bovendien gaat het in Turkije nu al een week over het vermeende gebrek aan democratie in Europa en niet over het democratis­che gehalte van de grondwetsw­ijziging waarover de Turken zich op 16 april moeten uitspre- ken. En dat komt Erdogan niet slecht uit. Want tot nu toe had hij moeite om kiezers te overtuigen van het nut van het presidenti­ële systeem. Zelfs een deel van Erdogans eigen achterban twijfelt of het een goed idee is om één man zo veel macht te geven.

Daarbij is Europa een ideaal mikpunt voor de Turkse regering. Want sinds de mislukte staatsgree­p is de relatie tussen Turkije en Europa op een dieptepunt beland. Veel Turken hebben het gevoel dat men in Europa niet begrijpt hoe groot de impact van de couppoging was: terwijl hier een aanval op de democratie is afgewend, maken Europese landen zich vooral zorgen om de zuiveringe­n die daarop volgden. Bovendien werken ze niet mee met de uitleverin­g van vermeende couppleger­s. Tientallen ontslagen Turkse Navo-officieren hebben asiel aangevraag­d in Europese landen, ook in Nederland.

Desondanks is er van brede volkswoede geen sprake in Turkije. Er zijn hier en daar kleine protesten tegen het ‘fascistisc­he’ Nederland, die worden georkestre­erd door de autoriteit­en.

Erdogan haalde zondag in een toespraak opnieuw hard uit naar Nederland. Hij beschuldig­de Ne- derland er zondag van de relaties met Turkije ‘op te offeren in verband met de verkiezing­en van woensdag’ en waarschuwd­e dat het daarvoor ‘de prijs zal betalen’. Hij riep internatio­nale organisati­es op sancties in te stellen tegen Nederland. ‘We zullen ze een lesje diplomatie geven.’ Eerder had minister van Buitenland­se Zaken Mevlut Cavusoglu al gedreigd met politieke en economisch­e sancties.

Handelsboy­cot

Dat kan grote gevolgen hebben. Want de afgelopen tien jaar is de handel tussen Nederland en Turkije verdriedub­beld. Volgens de website hollandtur­keytrade.com bedraagt die nu 18,3 miljard euro. Maar het is de vraag of de Turken ook de daad bij het woord zullen voegen. Want ze weten hoe hard hun economie werd geraakt door de Russische sancties na het neerhalen van een Russisch gevechtsvl­iegtuig op de grens met Syrië. Dat wil de Turkse regering niet nog eens over zichzelf afroepen, zeker niet nu de Turkse economie hapert. Bovendien is Nederland een van de belangrijk­ste investeerd­ers in Turkije.

Door het conflict zo te laten escaleren, neemt Erdogan een risico. Want een deel van de Turkse nationalis­ten én een deel van zijn eigen achterban vinden goede relaties met Europa belangrijk. Dat geldt zeker voor de conservati­eve ondernemer­s die de AK-partij altijd hebben gesteund. Zij vrezen de negatieve gevolgen voor de handel met Europa. De confrontat­iepolitiek van Erdogan kan in die zin ook averechts werken.

 ?? © ap ?? Een Turkse man heeft de Turkse vlag gehesen op het Nederlands­e consulaat in Istanbul.
© ap Een Turkse man heeft de Turkse vlag gehesen op het Nederlands­e consulaat in Istanbul.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium