De Standaard

Duitsers komen op straat om te betogen pro Europa

- (adg)

| Als er de afgelopen jaren betogende Duitsers in het nieuws kwamen, dan waren het Pegida-aanhangers met slogans tegen de islam en tegen buitenland­ers. Nu is er zich een heel andere beweging op gang aan het trekken in Duitsland: Pulse for Europe.

Al verschille­nde weken op rij trekken in steden van Keulen tot Berlijn duizenden mensen de straat op met Europese vlaggen om een positieve boodschap uit te sturen. Dit weekend zelfs met een slogan bedoeld voor de Nederlands­e buren: blijf bij ons. Een kleine aanmoedigi­ng om toch niet voor Geert Wilders te stemmen. Ook buiten Duitsland, zoals in Brussel, werden kleine manifestat­ies gehouden.

Aan The Guardian verklaarde Daniel Röder, advocaat en bezie- ler van de beweging, dat er ‘een pro-Europees signaal moet gegeven worden vanuit het hart van de maatschapp­ij. Er zijn heel wat mensen op het continent die sceptisch zijn over hoe de Europese Unie werkt, maar die wel, in brede zin, voor het Europese project zijn. Wij zijn de echte stille meerderhei­d. De enige manier om ons punt te maken, is op straat te komen.’

Pulse for Europe wil een nieuwe Donald Trump of Brexit vermijden. Vooral het vooruitzic­ht van iemand als Marine Le Pen in het Elysée schrikt de betogers af. Daarom zal de beweging zeker tot na de Franse verkiezing­en blijven betogen. Op 25 maart, bij de zestigste verjaardag van de EU, komen er in Rome en andere Europese steden gelijkaard­ige manifestat­ies.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium