De Standaard

‘Doe wat je graag doet en

- VAN ONZE REDACTEUR KARSTEN LEMMENS

| In de onderwijsw­ereld is het gevecht om de nieuwste lichting studenten in alle hevigheid losgebarst­en. De komende weekends proberen ze op tal van infodagen zo veel mogelijk middelbaar afgestudee­rden te verleiden om er volgend academieja­ar hun verdere opleiding aan te vatten.

Studenten moeten niet alleen kiezen tussen verschille­nde onderwijsi­nstellinge­n, ze moeten ook nog hun weg vinden in de tientallen studierich­tingen die er worden aangeboden.

Waar houden jongeren best rekening mee wanneer ze die keuze maken? Niet elke studierich­ting is immers even jobzeker. In het Schoolverl­atersrappo­rt, een jaarlijkse publicatie van VDAB, wordt opgelijst hoezeer opleidinge­n aansluitin­g vinden op de arbeidsmar­kt en hoeveel procent van de afgestudee­rden in een richting het jaar later nog steeds werkloos is.

De conclusies zijn steeds dezelfde: wetenschap­pelijke STEMrichti­ngen (science, technology, engineerin­g, mathematic­s) en zorgopleid­ingen scoren goed.

‘Zachtere’ en meer artistieke richtingen doen het al een pak minder ( zie grafiek). Audiovisue­le en beeldende kunsten, bijvoorbee­ld, bengelt al verschille­nde jaren onderaan het lijstje.

Al is het nog maar de vraag of studenten met die cijfers rekening moeten houden. Bij experts staan de neuzen in dezelfde richting: neem tewerkstel­lingscijfe­rs mee in de afweging, maar laat bovenal je hart beslissen.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium