De Standaard

Anderlecht begint titelstrij­d op kop

- FRANK BUYSE (jgu, jma)

Anderlecht heeft de reguliere competitie afgesloten met een eenvoudige zege tegen Waasland Beveren en begint als leider aan Play-off 1. ‘Dit was altijd de bedoeling.’ ANDERLECHT | Onder een stralende zon begon Anderlecht uitstekend aan de wedstrijd. Na amper drie minuten mocht Bruno simpel van aan de rand van het strafschop­gebied binnenschi­eten. Waasland-Beveren onderging de wedstrijd, Anderlecht mocht wandelen. Een pegel van Tielemans werd nog gepakt door Köteles, maar de thuisploeg kon het nog voor de rust helemaal afmaken: Teodorczyk met zijn twintigste en Kara met een intikker maakten er bij de pauze al 0–3 van.

Anderlecht hoefde zelfs niet onweerstaa­nbaar te voetballen om fluitend de nederlaag van vorige week in Mechelen recht te zetten. Ook in de tweede helft werd gewoon leuk gevoetbald, zonder meer, met nog een reeksje kansen, maar geen goals. En de lentedag werd nog mooier: paars-wit werd geholpen door Club Brugge dat punten liet liggen.

Roze wolken

Zo leeft Anderlecht nu op een roze wolk: het staat dicht bij de kwartfinal­es van de Europa League en trekt met een punt voorsprong Play-off 1 in. Een wereld van verschil met vier maanden geleden, toen Anderlecht een pijnlijke nederlaag leed op het veld van Waasland-Beveren en er vraagteken­s werden gezet bij coach René Weiler.

De lentewande­ling mag dan wel de perfecte lanceerbas­is zijn voor Play-off 1, toch blijft Weiler voorzichti­g. Hij noemde het puntje voorsprong in het klassement ‘een voordeel’, zonder meer. ‘Het was altijd de bedoeling om eerste te zijn’, zei hij. ‘Er volgen nu nog tien zware matchen in Play-off 1. We zullen daarna wel de balans opmaken.’

De combinatie met de Europa League vindt Weiler nog steeds geen probleem. ‘Er is kwaliteit genoeg, ik zie wel op training wie in vorm is.’ Zo zat Acheampong niet in de selectie na zijn dramatisch­e invalbeurt­en op Mechelen en in Nicosia en werd Trebel gebruikt als invaller. Weiler wil naar eigen zeggen wel afwachten hoe zijn spelers terugkeren van de interlands binnen twee weken, maar dat zijn eventuele zorgen voor later. Nu eerst Nicosia afmaken en dan is Anderlecht klaar voor de kwartfinal­es van de Europa League en Play-off 1.