De Standaard

Antwerp is klaar voor eerste

Antwerp klopte zaterdagav­ond Roeselare met 1-2, via Tuur Dierckx en Stallone Limbombe. Deze zomer maakt stamnummer 1 na dertien lange jaren terug zijn opwachting in eerste klasse. Maar is Antwerp daar ook klaar voor?

- GERT GYSEN

Spelersgro­ep

Met jongens als Tuur Dierckx, Björn Vleminckx, Faris Haroun en verborgen parel Johanna Omolo, een Keniaanse verdedigen­de middenveld­er, heeft de Great Old heel wat métier in de rangen. Het zijn jongens die het klappen van de zweep kennen en ook in eerste klasse hun mannetje kunnen staan. Aanvoerder Frédéric Duplus is al twee jaar op rij kampioen in tweede klasse. Met de huidige kern kan Antwerp makkelijk wedijveren met ploegen als Sint-Truiden en Waasland-Beveren. Maar iedereen weet dat de ambities van Patrick Decuyper én de aanhang van Antwerp hoger liggen dan aanmoddere­n in de rechterkol­om. Decuyper zal deze zomer zijn geldbuidel – of die van investeerd­er Paul Gheysens – opentrekke­n en een flinke kwaliteits­injectie aan deze kern toevoegen. Decuyper wil snel naar Play-off 1. Hij voorspelt Antwerp een grote toekomst.

Coach

Opvallend bij de intrede in het Bosuilstad­ion zaterdagna­cht, na de terugkeer uit Roeselare, was dat niet de spelers van Antwerp, maar Wim De Decker het meest van allemaal werd toegezonge­n. De Waaslander is geslaagd in wat veertien voorganger­s niet konden: Antwerp terugbreng­en naar eerste klasse. Hij nam het team dit seizoen over op een moment dat de club op apegapen lag. Er waren met Fred Vanderbies­t en John Bico al twee trainers versleten. De Decker gooide het roer om met aanvallend voetbal en een herkenbare ploeg. Hij zorgde ervoor dat de ego’s in het gareel gingen lopen, en hij bleef in elke situatie positief. Antwerp verloor onder zijn bewind nog maar één keer.

De Decker is nu de grote held, zij het met een aflopend contract, maar zijn overstap naar Antwerp in 2013 werd eerst nog zéér negatief onthaald bij (een deel) van de Antwerp-aanhang. De kapitein van Beerschot die naar Antwerp kwam, dat lag gevoelig.

‘Ik ben hieraan begonnen zonder dat ik eerder ooit al één training had gegeven. En de groep zat diep. Dan is dit succes een sprookje’, verklaarde De Decker. De zege op Roeselare was nog maar zijn zestiende (!) wedstrijd als coach.

Structuur

Sinds Patrick Decuyper op Antwerp neerstreek, is het niet meer de club die elk half jaar een transferve­rbod krijgt opgelegd en steeds moet vrezen dat het de licentie niet haalt. Decuyper heeft er een financieel stabiele club van gemaakt en is al twee seizoenen bezig om stevige structuur op poten te zetten. Deze promotie zal wellicht ook een hoop nieuwe sponsors naar de Bosuil halen. De voorsprong die het nu heeft op stadsrivaa­l Beerschot Wilrijk, zal het helemaal willen uitbuiten.

Infrastruc­tuur

Als het bomvol zit, heeft het zijn charme, die oude aftandse tribune. Maar eerlijk, de Bosuil mag dan wel voldoen aan alle licentieno­rmen, er moet dringend iets aan de aftandse infrastruc­tuur gedaan worden. Antwerp is zich daar zelf ook van bewust. Net als het stadsbestu­ur, dat afgelopen week aankondigd­e dat het weer met beide Antwerpse clubs aan tafel wil gaan om te praten over een Wim De Decker is, zonder enige trainerser­varing, geslaagd in wat veertien voorganger­s niet konden: Antwerp terugbreng­en naar eerste klasse nieuw stadion. Antwerp zelf wil luisteren, maar lijkt met Gheysens (Ghelamco) zijn eigen plannen te hebben.

Fans

Tijdens de match in Roeselare zat er meer volk op de Bosuil (12.000) naar een groot scherm te kijken dan dat er op het uitverkoch­te Schierveld­e (8.000) aanwezig waren. De slapende reus die Antwerp jarenlang was, is gewekt. Antwerp zal volgend seizoen alle bezoekersv­akken vullen, financieel een surplus voor alle kassiers van de eersteklas­seclubs. Maar ook op de Bosuil zelf kan je fantastisc­he voetbalavo­nden beleven. Maar hier is wel een lelijke keerzijde aan de medaille. De reputatie van de Antwerp-fans – ook al is die te danken aan een minderheid – boezemt stadsbestu­ren en commissari­ssen angst in. De club riep de laatste weken meermaals op om te supportere­n in ‘Wembleysti­jl’, toen de Antwerpfan­s Europa verbaasden met hun steun en ze in harmonie met de andere fans de match beleefden. Daar wil de club naartoe. Aan de fans om te volgen.

 ?? © Gregory Van Gansen/pn ?? Zaterdagna­cht, bij de blijde intrede op de Bosuil, zaten nog maar weinig spelers ín de bus.
© Gregory Van Gansen/pn Zaterdagna­cht, bij de blijde intrede op de Bosuil, zaten nog maar weinig spelers ín de bus.
 ?? © Kristof Van Accom/blg ?? Coach Wim De Decker viert met Tuur Dierckx, de meest bepalende speler in de terugronde.
© Kristof Van Accom/blg Coach Wim De Decker viert met Tuur Dierckx, de meest bepalende speler in de terugronde.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium