De Standaard

Lukaku wil niet bijtekenen

-

Romelu Lukaku zet alles op alles om Everton deze zomer te verlaten. Zijn droombeste­mming is nog steeds zijn ex-club Chelsea. maken, met naar verluidt 100.000 pond (114.000 euro) per week.

Door het contractvo­orstel af te wimpelen, gaat Lukaku in tegen het advies van zijn invloedrij­ke zaakwaarne­mer Mino Raiola. Twee weken geleden had die gezegd dat Lukaku ‘met 99,9999 procent zekerheid’ het contract zou tekenen. ‘Wat overigens niet wil zeggen dat Romelu deze zomer blijft’, had de Italiaanse Nederlande­r er meteen aan toegevoegd.’

Nu is in elk geval duidelijk dat Lukaku zijn zinnen heeft gezet op een vertrek bij Everton. Daarom wil hij garanties dat hij de club voor een vast bedrag mag verlaten. Vorige zomer weigerde Everton hem voor ruim 65 miljoen euro naar Chelsea te laten gaan. Maar omdat Lukaku’s huidige contract nog tot 2019 loopt, stijgt de financiële druk op Everton om te verkopen.

Lukaku beschouwt zichzelf als een eeuwige voetbalstu­dent, maar vindt dat hij na vier jaar aan zijn top bij Everton is gekomen. Na een gesprek met Ronald Koeman liet hij zich begin dit seizoen overhalen om te blijven, maar intussen vindt hij dat hij bij de tweede club uit Liverpool niets meer bij te leren heeft. Ook volgend seizoen is Everton meer dan waarschijn­lijk niet in de Champions League actief – als zevende volgt Everton al op acht punten van de vierde plaats, die toegang geeft tot de kwalificat­ierondes.

Een lucratief contract in China ‘is voor later’, een overstap naar een team dat om de prijzen strijdt, is de echte inzet. De naam van Juventus zingt vanwege zijn makelaar Raiola al lang rond, maar het liefst van al keert Lukaku terug naar Chelsea, het team dat ondanks zijn gedwongen vertrek in 2014 altijd in zijn hart is gebleven. De kans dat Diego Costa deze zomer vertrekt, is groot, en ook Michy Batshuayi heeft coach Antonio Conte niet van gedacht kunnen doen veranderen over zijn kwaliteite­n na zijn overstap van Olympique Marseille. De Italiaan vraagt voor volgend seizoen één of twee nieuwe spitsen. Lukaku hoopt dat hij deze zomer opnieuw vooraan in de rij staat.

In een door de FA Cup (zie hiernaast) onthoofde speeldag klopte Liverpool Burnley moeizaam met 2-1. Al na zeven minuten mocht Simon Mignolet zich omdraaien na een doelpunt van Ashley Barnes. Georginio Wijnaldum kon pas in blessureti­jd van de eerste helft gelijk maken na voorbereid­end werk van Divock Origi, die in de spits de geblesseer­de Roberto Firmino verving. Op het uur legde Origi de bal klaar voor Emre Can, die vanop 25 meter raak schoot. Liverpool blijft zo vierde, op één punt van City en Spurs.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium