De Standaard

Nederland is erin gelopen

De relaties tussen Turkije en Nederland zijn in sneltreinv­aart vertroebel­d. JOOST LAGENDIJK weet waarom: vanwege het referendum in het ene land en de verkiezing­en in het andere moest er met spierballe­n worden gerold.

-

Op 3 maart werd bekend dat de Turkse minister van Buitenland­se Zaken Cavusoglu van plan was een week later naar Nederland te komen om daar te komen pleiten voor een ja-stem in het Turkse referendum op 16 april over ingrijpend­e aanpassing­en van de Turkse grondwet. Binnen enkele uren liet de Nederlands­e regering weten dit bezoek onwenselij­k te achten. Belangrijk­ste reden die gegeven werd: de kans op ongeregeld­heden en nog meer polarisati­e in de toch al gespannen verhouding­en binnen de Turks-Nederlands­e gemeenscha­p en tussen die gemeenscha­p en de rest van de Nederlands­e samenlevin­g. Minder uitgesprok­en, maar van begin af aan aanwezig, was een andere reden: totale oppositie tegen de voorgestel­de grondwetsw­ijzigingen die van Turkije een electorale autocratie zullen maken, met verkiezing­en die als enig doel hebben een almachtige president te legitimere­n. Erdogan weet wat hij wil

Die weerstand tegen de ontmanteli­ng van de democratie in Turkije wordt breed gedeeld. Het is de laatste fase van een ontwikkeli­ng in Nederland waarbij sinds 2011 steeds meer politici zich zorgen maken over het autoritair­e optreden van president Erdogan. Al ruim vóór 3 maart wil geen enkele Nederlands­e partij gezien worden als verdediger of bondgenoot van Erdogan. Het is dan nog maar een kleine stap naar de weigering om officiële vertegenwo­ordigers van de Turkse staat een podium te bieden waar ze hun ideeën overbrenge­n aan ook in Turkije kiesgerech­tigde Turkse Nederlande­rs.

Dat besluit werd in Nederland betwist op basis van een liberale interpreta­tie van de vrijheid van vergaderin­g en de vrijheid van meningsuit­ing. Je hoeft het met iemand niet eens te zijn om die persoon toch het recht te geven zijn mening te uiten. Er is nog een reden om af te zien van een dergelijke maatregel en die is niet gebaseerd op principes maar op een strategisc­he inschattin­g. Erdogan is een meester in het bespelen van de Turkse gevoelens van afwijzing door Europa en het meten met twee maten door Europese politici. Vanaf het begin van de referendum­campagne is duidelijk dat Erdogan iedere oppositie tegen zijn voorstelle­n probeert weg te zetten als een samenzweri­ng van binnenland­se terro-

Erdogan duwt Turkije systematis­ch in de rol van slachtoffe­r om het Turkse electoraat te verenigen in het ja-kamp

risten en landverrad­ers en buitenland­se krachten die jaloers zijn op zoveel Turkse krachtdadi­gheid. Daarom doet hij niets liever dan aanleiding­en zoeken om Europese critici te beschuldig­en van hypocrisie. Een manier om dat te doen is conflicten uitlokken over Turkse sprekers in Europese landen. De Turkse president weet drommels goed dat hun komst omstreden is, niet alleen in Nederland, en gebruikt de problemen met die geplande bezoeken dan ook systematis­ch om Turkije in de rol van slachtoffe­r te drukken en het Turkse electoraat te verenigen in het ja-kamp.

Erdogan speelt het slim

Het was daarom veel verstandig­er geweest als Nederland op 3 maart besloten had de bijeenkoms­t gewoon door te laten gaan. Omdat vrijheid van meningsuit­ing ook geldt voor Turkse ministers en om te voorkomen dat Nederland in een wedstrijd diplomatie­k armworstel­en zou belanden, waarvan de uitkomst bij voorbaat vaststond. Zonder interventi­e zou de oorspronke­lijk geplande bijeenkoms­t met Cavusoglu zonder veel ophef gepasseerd zijn.

Dat een dergelijke principiël­e en tegelijk pragmatisc­he benadering niet werd gekozen heeft alles te maken met de verkiezing­en van volgende woensdag en de angst dat Geert Wilders zou proberen het Turkse bezoek te gebruiken om zijn stagneren- de campagne nieuw leven in te blazen. Om Wilders voor te zijn en te blijven begon het kabinet aan een prestigest­rijd met Turkije waarvan het kon weten dat die zou uitlopen op de door Erdogan bewust gezochte crisis.

Dat de hele oppositie zich aan de kant van de regering schaarde heeft te maken met de ook daar levende angst dat zonder eensgezind­heid alleen Wilders een slaatje zou slaan uit de opgelopen spanningen. Bovendien wil geen enkele partij gezien worden als slap of toegeeflij­k ten opzichte van een autocraat die er niet voor terugdeins­t gebruik te maken van beschuldig­ingen als ‘nazi’ en ‘fascist’, die niet alleen buitengewo­on kwetsend zijn, maar ook blijk geven van een totaal gebrek aan historisch besef.

Erdogan haalt zijn slag thuis

Zonder het vooruitzic­ht van een referendum waarbij zijn politieke leven op het spel staat zou Erdogan nooit zover zijn gegaan in het provoceren en uitschelde­n van Europese regeringen waarvan hij weet dat hij ze na april weer nodig heeft om de haperende Turkse economie weer op de rails te krijgen.

Zonder het vooruitzic­ht van verkiezing­en en een mogelijke ultieme eindsprint door Wilders, hadden zowel regerings- als oppositiep­artijen meer gewicht toegekend aan de principiël­e argumenten voor vrijheid van meningsuit­ing en aan het gevaar meegetrokk­en te worden in een diplomatie­k moddergeve­cht waaruit iedereen smerig te voorschijn komt.

Maar Nederland heeft een fout gemaakt door in te gaan op de Turkse provocatie­s. Het ziet er stoer uit en het voelt goed en, ja, het voorkomt dat Wilders profiteert. Maar het is vooral Erdogan die hiervan de vruchten plukt bij zijn pogingen om alleenheer­ser in Turkije te worden.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium