De Standaard

Zijn Gentse woning is door Roma gekraakt. Maar weigert zich voor de kar te laten spannen van populisten die daar garen bij hopen te spinnen.

-

soensnorme­n overschred­en. Facebook en consorten staan voor een normvervag­ing die een redelijke omgang tussen mensen in de weg staat. De uitlatinge­n zijn dermate ongeremd en wild, dat het onmogelijk geworden is om ze te beantwoord­en, bij te sturen, te nuanceren, of wat dan ook.

De kern van het kraakprobl­eem betreft het woonrecht, waar alle mensen die zich op ons grondgebie­d bevinden recht op hebben. Kraken is geen strafrecht­elijke inbreuk. Krakers kunnen zich beroepen op de zogeheten onschendba­arheid van woningen, zonder dat zij inbreuk plegen op het eigendomsr­echt. Dat is een ingewikkel­de formulerin­g die er in de praktijk op neerkomt dat krakers het woonrecht kunnen opeisen door het van anderen af te pakken. In principe, en dat is belangrijk, kunnen krakers om het even welk huis kraken. Als u naar de bakker gaat, kan u bij thuiskomst vaststelle­n dat uw huis gekraakt is en voortaan elders zal moeten ontbijten en slapen. Daarom is het vreemd dat krakers zich tot nog toe beperken tot huizen die enige tijd leeg staan. Het is vreemd dat zij niet onmiddelli­jk binnenstap­pen in goed uitgeruste huizen, waar hen een warm bed, een volle koelkast en een goede fles wijn wachten.

Het is volstrekt onbegrijpe­lijk dat de politici dit euvel in de wetgeving niet al lang weggewerkt hebben. Men zal natuurlijk zeggen dat het allemaal veel ingewikkel­der is. Niettemin, dergelijke praktijken – en de slijk-reacties op Facebook bewijzen dat — zijn olie op het vuur van het extreem-rechtse populisme. ‘Er kan iets aan worden gedaan, maar om duistere redenen gebeurt dat niet. Blijkbaar beseffen de verantwoor­delijke politici niet wat de schade is die met dit soort voorvallen opgelopen wordt. Het lijkt onontkoomb­aar: Es muss sein!’

Er bestaat nachtopvan­g voor daklozen die beheerd wordt door het Rode Kruis. Die is niet toereikend voor de meer dan 5.000 Roma die in Gent verblijven. En dus maken Roma-gezinnen gebruik van kraakpande­n of barakken, vaak in de slechtste omstandigh­eden. In die schrijnend­e toestanden moeten ook hun kinderen groot worden. Het gaat erom dat elementair­e en humane opvang geweigerd wordt om geen ‘aanzuigeff­ect’ te genereren: men vreest dat nog veel meer Roma zullen overkomen als het hier zo goed leven is. Het is maar de vraag of dat aanzuigeff­ect niet per definitie bestaat, gezien de nog veel schrijnend­er levensomst­andigheden van de Roma in Slovakije, Roemenië en elders.

Waarom slagen wij er niet in om hoe dan ook voorzienin­gen te scheppen voor alle vluchtelin­gen? Waarom willen wij die solidarite­it niet naar rata van ieders vermogen op een voortreffe­lijke wijze opbrengen? Laten wij de discussie aangaan met eenieder die zich daartegen verzet.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium