De Standaard

Opbod helpt Rutte en Erdogan

Op drie dagen voor cruciale verkiezing­en kon Mark Rutte niet anders dan hard optreden tegen Turkije. Anders pleegde hij politieke zelfmoord.

- VAN ONZE REDACTEUR DOMINIQUE MINTEN

| Het diplomatie­ke moddergeve­cht tussen Nederland en Turkije ging gisteren gewoon door. De Turkse president Recep Tayyip Erdogan noemde Nederland een ‘ bananenrep­ubliek’ en riep internatio­nale organisati­es op sancties op te leggen. De Nederlands­e premier Rutte eiste dan weer excuses van Erdogan voor zijn nazivergel­ijking. En hij sloot tegenmaatr­egelen niet uit als de Turken blijven dreigen.

Dat Nederland en Turkije hard zouden botsen, stond in de sterren geschreven. Beide landen staan voor cruciale politieke weken en dan is terughoude­ndheid geen prioriteit. Erdogan profiteert van dit conflict – zelfs de oppositie schaart zich achter hem – en ook Rutte komt er niet slecht uit.

Hij kon ook niet anders dan hard te reageren op de provocatie­s van de Turkse regering. Had hij de Turkse minister van Buitenland­se Zaken Cavusoglu zaterdag toegestaan de Turkse Nederlande­rs toe te spre- ken, dan had hij politieke zelfmoord gepleegd. Al zijn politieke tegenstand­ers zouden er hem in de laatste campagneda­gen keihard op afgerekend hebben.

Natuurlijk wijst iedereen dan in de eerste plaats naar Geert Wilders. ‘Rutte kan niet eens één Turk tegenhoude­n, wat een slappeling’, twitterde hij toen vrijdagavo­nd bekend werd dat Cavusoglu toch naar Rotterdam zou komen. De Nederlands­e regering had de Turken nochtans uitdrukkel­ijk gevraagd met hun meetings op zijn minst te wachten tot na de verkiezing­en. Door Cavusoglu te verbieden in Rotterdam te landen, kon Rutte zich profileren als de leider die niet over zich laat lopen.

Maar niet alleen Wilders zou Rutte ondergesch­offeld hebben. Ook Sybrand Buma, de leider van de christende­mocraten, is bezig aan een stevige campagne – met on- der meer een hard discours over de islam – die hem geen windeieren lijkt te leggen. Hij deed er gisteren nog een schepje bovenop en zei dat Nederland het associatie­verdrag met Turkije moet opzeggen waardoor de dubbele nationalit­eit van Turken in Nederland beëindigd wordt. ‘De integratie is totaal mislukt. En dat heeft te maken met die dubbele nationalit­eit. We hebben Turkije te lang laten zeggen: dit zijn onze staatsburg­ers.’

Trouwens, alle grote partijen schaarden zich achter de aanpak van Rutte. Zelfs Jesse Klaver van GroenLinks, de grote uitdager op links, had weinig op te merken. Alleen riep hij intussen op tot een de-escalatie. Opvallend was ook de harde taal van de burgemeest­er van Rotterdam. Ahmed Aboutaleb, een sociaaldem­ocraat en een van de populairst­e politici van Nederland, zei dat de Turkse consul-generaal hem ‘schandalig misleid’ had over de komst van de minister van Familiezak­en. Die was met de auto vanuit Duitsland op weg naar Rotterdam, maar de consul bleef beweren dat hij niemand verwachtte. Het was het begin van de rellen met Erdogan-aanhangers.

Wie spint woensdag dan het meeste garen bij dit diplomatie­k conflict? Zeker is dat Wilders er niet slechter van wordt. Hij is nog altijd de belangrijk­ste concurrent van Rutte in de strijd om de grootste partij te worden. De leider van de PVV begint vandaag pas echt aan zijn campagne. Hij doet voor het eerst mee aan een groot debat. De rellen van Rotterdam gaven hem alvast een mooi welkomstca­deau.

Maar toch komt ook Rutte hier niet slecht uit. ‘Ook Nederland is een trots land’, zei hij gisteren op tv. En daar zijn op dit moment weinig Nederlande­rs het niet mee eens.

De rellen van Rotterdam gaven ook Wilders een mooi cadeau

| De Unie van Europese Turken en Democraten (UETD) zal geen grootschal­ig evenement in het kader van het Turkse referendum organisere­n in Flanders Expo in Gent. Dat liet voorzitter Basir Hamarat gisteren weten. Hij voegde er fijntjes aan toe dat Flanders Expo te klein is: ‘We willen plaats voor 30.000 tot 40.000 mensen. We kijken verder rond.’

Daarop werd gefluister­d dat misschien wel president Erdogan himself ons land zou aandoen om de ongeveer 133.000 stemgerech­tigde Belgen met dubbele nationalit­eit te overhalen ‘ja’ te stemmen bij het referendum over de wijziging van de Turkse grondwet op 16 april. Een ‘ja’ betekent immers een verdere uitbreidin­g van de macht van Erdogan.

De UETD, de lobbygroep die gelieerd is aan de AKP-partij van Erdogan, had haar oog op het Antwerpse Sportpalei­s (de Lotto Arena) laten vallen, maar volgens Hamarat is de aanvraag daar geweigerd. Ook de Brusselse indooraren­a Paleis 12 (die zo’n 15.000 toeschouwe­rs aankan) kreeg een aanvraag van de UETD. ‘Eind februari vroegen ze ons hier een grote politieke bijeenkoms­t te mogen organisere­n, ons goedkeurin­gscomité heeft dat meteen geweigerd’, zegt woordvoers­ter Perrine Marchal van Brussels Expo. Een beslissing om politieke redenen? ‘ Het comité heeft geoordeeld dat dit soort evenemente­n niet gepast is in Paleis 12.’

Andere grote zalen in ons land zijn de Ethias Arena in Hasselt en Vorst Nationaal. Beide zijn ook in handen van Sportpalei­s-baas Jan Van Esbroeck. Die laatste zegt op z’n minst 4 à 5 organisati­es aan de lijn te hebben gehad die een grote politieke meeting bij hem wilden op poten zetten, al dan niet met Erdogan erbij. ‘Dat waren informele contacten. Ik heb hen gezegd dat ze mij hun mandaat moesten voorleggen en een officiële aanvraag indienen zodat ik met de lokale overheden kon overleggen. Dat is tot op vandaag niet gebeurd. Wat het Sportpalei­s betreft; dat wilden ze op 26 maart, maar dan is het gewoonweg niet beschikbaa­r. En het is te laat om nu nog een dergelijk evenement te organisere­n in Vorst of de Ethias Arena.’

Verschuilt Van Esbroeck zich achter praktische bezwaren om geen standpunt te moeten innemen? ‘ Wij doen geen politieke uitspraken. Ons discours is er een van veiligheid en openbare orde. Het referendum is slechts een maand van ons verwij- derd, In die tijd kunnen wij niet zoiets grootschal­igs organisere­n met voldoende veiligheid­sgarantie.’

Geen panieksfee­r

UETD zal de komende weken wel verschille­nde meer kleinschal­ige bijeenkoms­ten in ons land houden, zoals vorige week in Sint-Joost-Ten-Node al het geval was. ‘Volksverte­genwoordig­ers zullen tot 7 april in België toespraken doen’, zegt Hamarat. Maar officiële aanvragen van Turkse prominente politici zijn nog niet bekend. Minister van Veiligheid en Binnenland­se Zaken Jan Jambon (N-VA) zegt dat hij de situatie op de voet opvolgt en de lokale overheden onmiddelli­jk op de hoogte zal brengen als er ergens een aanvraag komt. ‘We banalisere­n niets. De situatie wordt zeer intensief opgevolgd’, klinkt het. Maar hij past voor een panieksfee­r en wil alles geval per geval bekijken.

‘Natuurlijk hebben we liever niet dat de Turkse politiek hier wordt geimportee­rd, maar je kunt niet elke meeting verbieden waar een Turk het woord neemt. Dat strookt niet met onze democratis­che waarden.’ Volgens hem is er de voorbije dagen ook al intensief informatie uitgewisse­ld tussen de lokale overheden en het crisiscent­rum. Maar voor hem is het eerder een politiek dan een veiligheid­sprobleem. In België is het in de eerste plaats aan de burgemeest­er om te beslissen of een evenement kan plaatsvind­en of niet.

Grof en respectloo­s

Intussen is de ergernis bij de Turkse gemeenscha­p in ons land groot over hoe Nederland is omgegaan met het bezoek van de Turkse minister van Familiezak­en. Premier Rutte liet haar als ‘ongewenste vreemdelin­g’ het land uitzetten. ‘ Zo grof en respectloo­s, dat kwam heel hard aan bij de Turken in België’, zegt Hüseyin Aydinli van de Turkse Unie. Die gemeenscha­ppelijke reactie is volgens hem veel sterker dan de tegenstell­ingen tussen de pro- en antiErdoga­n-kampen in België. Anderen zeggen dan weer dat er geen anti-Erdogan-kamp meer is, tenminste toch niet hoorbaar.

 ?? © ap ?? Op een conferenti­e in Istanbul over een betere wereld herhaalde president Erdogan gisteren zijn beschuldig­ingen van ‘fascisme’ en ‘nazisme’, die volgens hem leven in het Westen.
© ap Op een conferenti­e in Istanbul over een betere wereld herhaalde president Erdogan gisteren zijn beschuldig­ingen van ‘fascisme’ en ‘nazisme’, die volgens hem leven in het Westen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium