De Standaard

Waarom Antwerp klaar is voor eerste klasse

-

Uitgereken­d op de dag dat R. Antwerp F.C. promoveerd­e, raakte bekend dat Paul Gheysens (Ghelamco) de ‘mysterieuz­e’ geldschiet­er achter Antwerp-baas Patrick Decuyper is.

| Al sinds Patrick Decuyper het noodlijden­de Antwerp overnam van de groep rond Jos Verhaegen, is er druk gespeculee­rd over wie de sterke man achter Decuyper is. Chinese investeerd­ers en zelfs coach en spelersmak­elaar John Bico werden genoemd. Ook de naam van Paul Gheysens dook eerder al meermaals op. En die blijkt het ook te zijn, maakte bekend.

De West-Vlaming investeerd­e sinds 2015 tussen 11 en 15 miljoen euro in de club. In eigen naam, zegt hij nadrukkeli­jk, en dus niet vanuit zijn bedrijf Ghelamco.

Ghelamco is intussen een bekende naam in de voetbalwer­eld. Het is de vastgoedon­twikkelaar die het nieuwe, gelijknami­ge stadion bouwde voor AA Gent. Het bedrijf is ook betrokken bij de plannen voor het Eurostadio­n op Parking C van de Heizel in Brussel.

Over zijn intenties geeft Paul Gheysens weinig tot niets prijs. Over hoeveel geld hij ondertusse­n al in de club heeft gestopt, blijft hij op de vlakte. Dat hij investeert met de bedoeling om ook in Antwerpen een nieuw stadion te bouwen, wil hij niet met zo veel woorden zeggen. ‘ Infrastruc­tuur is belangrijk, maar het gaat me om meer dan dat. Ik wil laten zien dat we Antwerp zelfbedrui­pend kunnen maken door de club op een gezonde manier te leiden.’

En dat betekent volgens de topman van Ghelamco een vol stadion en af en toe een speler verkopen. Het is trouwens niet duidelijk of er nog andere financiers in het verhaal zitten.

De bekendmaki­ng van Paul Gheysens dat hij de investeerd­er is achter Antwerp, heeft voor duidelijkh­eid gezorgd, maar voor ceo Patrick Decuyper verandert er niets. ‘Zijn inbreng was er vorig jaar ook al. Het is dankzij die inbreng dat deze club nog bestaat. Zonder hem was er nu geen feest. We mogen die man op onze knieen bedanken dat hij twee jaar geleden mee in dit verhaal is gestapt’, zegt Decuyper. ‘Maar Paul Gheysens is niet naar Antwerp gekomen om in tweede klasse te spelen, of achteraan in eerste klasse. Wij zijn een van de mooiste clubs van het land. Als je ziet wat deze club na dertien jaar tweede klasse nog altijd teweegbren­gt... We horen in eerste klasse thuis en we gaan dat goed doen.’

Of Paul Gheysens een nieuw stadion gaat bouwen, wil Decuyper niet gezegd hebben, maar niemand in Antwerpen twijfelt eraan. En een groter, moderner stadion zal sowieso vollopen. Een recente studie toonde aan dat 265.000 mensen zich verbonden voelen met Antwerp.

De grote vraag is of hij desgevraag­d mee wil gaan in het plan van de stad voor een stadion op de Scheldekaa­ien voor R. Antwerp F.C. én KFCO Beerschot Wilrijk.

In de wandelgang­en van de Bosuil klonk zaterdag alvast een ander geluid. Liever op de Bosuil. maar niemand die dat voorlopig openlijk wil zeggen.

Paul Gheysens houdt het erop dat Antwerpen een ‘totaalproj­ect’ nodig heeft. En dat betekent een stadion en gezonde clubs. Voorlopig is er alleen op papier sprake van een nieuw stadion.

In afwachting start de club uit Deurne Noord een stappenpla­n om het stadion te verbeteren. Te beginnen met Tribune 1. Ook dat kan wellicht alleen door de financiële steun van Gheysens.

 ??  ??
 ??  ?? De T-shirts werden al vaker gedrukt, maar nu is het ook echt waar: Antwerp is kampioen en speelt volgend jaar weer op het hoogste niveau.
De T-shirts werden al vaker gedrukt, maar nu is het ook echt waar: Antwerp is kampioen en speelt volgend jaar weer op het hoogste niveau.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium