De Standaard

‘STUDEER WAT JE GRAAG DOET EN DAN KOM JE ER WEL’

Afgelopen weekend ging de nieuwe Gentse stadsbibli­otheek eindelijk open. Je kende de voorbescho­uwingen stilaan uit het hoofd, maar the proof of a pudding is in the eating.

- HANS COTTYN

Met de Boekentore­n in de steigers is De Krook met gemak het nieuwe boekenland­mark voor Gent geworden. Over het gebouw is iedereen het eens: geweldig aan de binnen- en buitenkant en prachtig langs een bocht van de Schelde gelegd. Maar architectu­ur moet de droom van de architect overstijge­n. Zou De Krook ook werken als bibliothee­k?

Op voorhand was hier en daar ongerusthe­id gerezen. Krijgt de collectie wel genoeg plaats? Halen de VR-brillen, 3D-printers en ander hoogtechno­logisch spul niet de bovenhand op een oudmodisch maar o zo robuust medium als het boek? Zouden de gasten van het gebouw (Imec, UGent en andere) niet te veel hun vleugels uitspreide­n?

Alleszins kunnen bibliothee­kgebruiker­s tot veertien met De Krook in hun nopjes zijn. De kinderbibl­iotheek in het oude gebouw aan de overkant van het Woodrow Wilsonplei­n was een tropische, onaangenam­e krocht waar je het gewicht van het gebouw op je voelde drukken. In De Krook moeten kinderen afdalen naar niveau -1, maar daar heerst geen kelderbekl­emming. Het is een lichte, aangename ruimte, met zicht op de rivier. Kinderen gaan er al meteen vrolijk en vrij rondzwerve­n en -hangen. Er is veel meer plaats, de rekken zijn lager maar even goed gevuld, de leesplekke­n gezellig. Nog een feature: er zijn geen intimidere­nde tieners in de buurt. Voor hen is er een aparte jongerenbi­b, nog een verdieping lager, met boeken én gameconsol­es. Opgeruimd staat netjes.

Onze tienjarige zoon, Roald Dahl-aficionado, mag mee testen. De jongen wil op slechte dagen alleen maar snoskommer­s eten. Dus misschien is er nog iets te vinden van zijn favoriete schrijver, een gouden ticket of misschien, wie weet, een ongelezen boek? Dat is er helaas niet, hoog tijd dat die man weer eens iets schrijft, verzucht mijn zoon op slechte dagen. Gelukkig zijn er nog levende auteurs van wie hij boeken leest. David Walliams, bijvoorbee­ld, een beetje een erfgenaam van Dahl. Van hem komen De waanzinnig­e tandarts en Joe Biljoen mee naar huis. Samen met de dvd Fantastic Mr. Fox, een animatiefi­lm naar

het boek van Roald Dahl.

We hebben op voorhand onze oude bibliothee­kpasjes (nog met een twintigste-eeuwse barcode, stel je voor) geruild voor een chipkaart. Dat blijkt een goed idee. In bibliothek­en bots je voortduren­d op dingen die je niet zoekt. Na nog maar een oogwenk lopen we met onze armen vol. De lockers brengen soelaas. Je doet ze op slot met je bibliothee­kpasje. Omdat ze doorzichti­g zijn, hoef je geen nummer te onthouden.

De roman Beminde van Toni Morrison is volgens de catalogus aanwezig, maar op het rek staat hij niet. Allicht voor onze neus uitgeleend, de ruimte tussen twee andere Morrison-titels voelt nog warm. Dan maar even terugkomen na vandaag, als het exemplaar in de magazijnen uit te lenen is.

Boeken genoeg. En drinkfonte­intjes, meer dan genoeg zoekscherm­en, zitplekken, tafeltjes en een fijn terras aan het café. Hier wil je vaak komen. Met elke verdieping anders (hoe hoger, hoe groter) overkomt je een gevoel van overvloed. De collectie krijgt in De Krook niet meer vierkante meters, ze is wel rustiger geordend en ze staat centraal. In de leeszaal boven krijg je er een fantastisc­he bellevue gratis bij. Er is een eilandje met wat tijdschrif­ten, internatio­nale kranten en magazines, maar het aanbod kan nog beter. De binnenland­se pers vind je beneden terug, aan het café.

Die ‘agora’ is de pronkkast van de bib: nieuwe aanwinsten, de collectie in de kijker, ‘sprinters’ die je niet langer dan een week mag bijhouden. Peachez van Ilja Leonard Pfeijffer, Vaak ben ik gelukkig van Jens Christian Grøndahl. Dunne boekjes, een sprintje en het is uit. Om dan snel opnieuw te komen kroken.

‘Ingewikkel­d maar leuk’, vindt onze tienjarige dit gebouw. Navigeren is in het begin inderdaad niet gemakkelij­k. Zeker wanneer de twee liften tegensputt­eren, zoals in het openingswe­ekend,

wordt de ‘ belevingst­rap’ gebruikt om buggy’s naar boven te sleuren. De centrale trappenhal trekt het gebouw open, maar het is even zoeken welke trap naar welk niveau leidt. Goed tegen de spataders wel, De Krook.

En natuurlijk voor de geest, hier en thuis. Spullen lenen is een eitje: even wapperen met het pasje, boeken over een sensor schuiven en klaar. De bibliothec­arissen kunnen nuttiger werk verrichten tussen de rekken en tussen de lezers. Ook een boek terugbreng­en gebeurt volledig automatisc­h. Je legt de spullen op een transportb­and en een vernuftig systeem leidt alles terug naar de rekken of het magazijn. Even geavanceer­d: het kastje om je boetes te betalen, want sprinten is soms lastig.

Een paar kleine malheuren zijn makkelijk te verhelpen. In de rek- ken die maar half gevuld zijn, vallen de folianten om. De architecte­n zullen nog een boekensteu­n moeten ontwerpen, veel werk kan dat niet zijn. En de toiletten kunnen allicht beter worden aangeduid.

De Krook moest een bibliothee­k van de toekomst worden. Geen idee of dat gelukt is. In elk geval is dit een bibliothee­k voor het nu. Dat komt goed uit, tenslotte is dat het tijdperk waarin we leven. Het is een groot gebouw, met uitgerekte looplijnen, maar het zet aan tot flaneren, verdwalen en snuisteren, en het staat vol met boeken. De Krook ís open en ís een bibliothee­k. Geen groter compliment mogelijk. De Krook, Miriam Makebaplei­n 1, 9000 Gent.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium