De Standaard

EEN TEST VOOR DE EUROPESE SOLIDARITE­IT

- INGE GHIJS

Nederland reageerde kordaat en verbood de Turkse minister van Buitenland­se Zaken te landen, de minister van Familiezak­en, die met de auto kwam, werd manu militari het land uitgezet. Gevolg: een hele nacht rellen, dreigement­en vanuit Turkije, een oplopend diplomatie­k conflict en een extreem rechtse politieke partij die er garen bij zal spinnen. In Frankrijk dachten ze er anders over en lieten de minister in Metz zijn speech houden. Geen rellen, geen diplomatie­k conflict. Had Nederland niet beter kunnen doen zoals Frankrijk?

Vrijheid van meningsuit­ing en vrijheid van manifestat­ie zijn Europese waarden die we hoe dan ook moeten vrijwaren. Maar Turkije zette de Nederlands­e premier Mark Rutte wel met zijn rug tegen de muur toen het nog tijdens de onderhande­lingen over de meeting met politieke en economisch­e sancties dreigde. Het liet Rutte geen keuze. De reactie van Turkije dit weekend is onbeschoft en onaanvaard­baar. Het regime laat nogmaals zijn ware gelaat zien.

Het spijtige gevolg is alleen dat wat men net had willen vermijden, nog meer versterkt wordt. Nog meer Turken zullen de kant van president Erdogan kiezen en hem aan de ‘ja’-stem helpen, en nog meer Nederlande­rs zullen anti-migrant stemmen.

Het is niet verwonderl­ijk dat verschille­nde Europese landen zich ongemakkel­ijk voelen bij de aanvraag van Turkse ministers om hier campagne te voeren. Het is allerminst gezond dat een politieke overheid de diaspora bewerkt om haar eigen macht te versterken. En zeker als het gaat om een regime dat duizenden politieke tegenstand­ers, journalist­en, politiemen­sen, militairen, magistrate­n in de gevangenis opsluit en monddood maakt. Maar moeten wij de man de mond snoeren omdat we het niet met hem eens zijn? Zijn we het dan wel eens met PKK-demonstran­ten? Of Pegida-betogers?

Belgische politici laten de beslissing om een manifestat­ie wel of niet toe te staan nu over aan de burgemeest­ers. En geven als richtlijn manifestat­ies te verbieden als de openbare orde in het gedrang komt. Dat lijkt de meest democratis­che aanpak. Maar Erdogan moet wel weten dat Europese leiders zich niet zomaar kunnen laten afdreigen door hem. Hoe straffer zijn uitspraken, hoe onmogelijk­er hij het voor zichzelf en Turkije maakt om zaken met Europa te doen. De aanval van Erdogan tegen Nederland is ook een test voor de Europese solidarite­it. Duitse politici betuigden al hun steun aan Nederland en de Deense premier zegde een afspraak met zijn Turkse collega af. Afwachten hoe ver die Europese solidarite­it reikt.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium