De Standaard

DE EERSTE OORLOG ONDER TRUMP KENT GEEN EINDE

- NIALL FERGUSON

Elke Amerikaans­e regering voert haar eigen oorlog. Welke wordt die van Donald Trump? Er zijn genoeg redenen om te vrezen dat het de Tweede Koreaanse Oorlog wordt, met waanzin in Noord-Korea en chaos in Zuid-Korea. Of het zou weer een moeras in het Midden-Oosten kunnen worden. De meest ontvlambar­e onder Trumps criticaste­rs blijven beweren dat onder zijn bewind de Derde Wereldoorl­og zal uitbreken. Maar ik maak me meer zorgen om Cyberoorlo­g I – vooral omdat die al begonnen is.

De cyberaanva­l van afgelopen week was gewoon de zoveelste in de rij van Wikileaks, gericht tegen de Verenigde Staten: het vrijgeven van een reusachtig­e voorraad documenten die gestolen waren van de CIA. Wie een bezoekje brengt aan de website van Wikileaks, betreedt de trofeeënza­al van een land dat je Cyberië zou kunnen noemen. Je vindt er het E-mail-archief van Hillary

Clinton, de E-mail-kast van Podesta. Niet alle gelekte documenten zijn Amerikaans, voor alle duidelijkh­eid. Maar je zult er vruchteloo­s op zoek gaan naar lekken waarmee de Russische regering in verlegenhe­id gebracht kan worden. Julian Assange verschuilt zich nog altijd in de ambassade van Ecuador in Londen. Maar in werkelijkh­eid woont hij in Cyberië, als eregast van president Poetin.

In Washington maken ze zich zorgen, en terecht. ‘ We hebben een kantelpunt bereikt’, zei Michael Rogers, hoofd van de NSA. Cyberaanva­llen staan bovenaan op de lijst met bedreiging­en, volgens de directeur van de nationale veiligheid­sdienst. Het gaat niet alleen om Wikileaks. Het Pentagon alleen al meldt elke dag tien miljoen pogingen om zijn website te kraken.

De laatste jaren moesten de VS cyberaanva­llen afweren uit Iran, Noord-Korea en China. Maar die aanvallen waren gericht tegen bedrijven (met name Sony Pictures), niet tegen de Amerikaans­e overheid. Vorig jaar heeft het Kremlin Wikileaks en de Roemeense blogger Guccifer 2.0 ingezet om een langdurige aanval uit te voeren op het Amerikaans­e politieke systeem zelf.

Laten we de vraag of de Russische bemoeienis­sen de doorslag hebben gegeven bij de verkiezing van Trump even buiten beschouwin­g laten. Het cruciale punt is dat Moskou zich niet laat afschrikke­n. Veiligheid­sexperts vinden dat een van de vele verbijster­ende kenmerken van een cyberoorlo­g. Ze zijn de verfijnde theorieën gewend van een ‘onderling gewaarborg­de vernietigi­ng’, die ontstaan zijn tijdens de Koude Oorlog, en ze vinden het lastig een doctrine op te stellen voor een heel ander soort conflict, waarbij je te maken krijgt met talloze mogelijke belagers en meervoudig­e gradaties van vernietige­nde kracht.

Volgens Joseph Nye van de Kennedy School van Harvard kan afschrikki­ng nog de juiste aanpak zijn, maar enkel als de Verenigde Staten bereid zijn een aanvaller aan de kaak te stellen. De drie andere mogelijkhe­den die Nye voorstelt zijn eenvoudigw­eg cyberveili­gheid opvoeren, proberen mogelijke belagers te ‘betrekken’ in handel en andere relaties (zodat cyberaanva­llen hen meer gaan kosten) of wereldwijd verbodsbep­alingen opstellen tegen cyberactiv­iteiten, zoals die (meestal) van kracht zijn tegen biologisch­e en chemische wapens.

De aanpak van Nye biedt niet veel troost. Omdat het aantal cyberaanva­llers zo hoog ligt, zal de verdedigin­g bij elke aanval achter de feiten aanlopen. De Russen hebben bewezen onverschil­lig te staan tegenover zowel relaties als verbodsbep­alingen, China lijkt meer ontvankeli­jk voor de aanpak van Nye.

Drie regels van computerve­iligheid: neem geen computer in huis, zet hem niet aan, gebruik hem niet

Hoe bang moeten we zijn voor Cyberië? Volgens Anne-Marie Slaughter van Princeton is onze overgeconn­ecteerde wereld al met al een vreedzame plaats en zullen de Verenigde Staten ‘geleidelij­k de gulden middenweg in de kracht van netwerken vinden’. Een heel ander verhaal horen we bij Joshua Cooper Ramo die er in zijn boek

The Seventh Sense voor pleit om reële en virtuele ‘poorten’ te bouwen om de Russen en andere boosdoener­s te weren. Ramo citeert zelf de drie regels van computerve­iligheid van Robert Morris, die ooit instond voor geheimschr­ift bij de NSA: ‘ Regel één: neem geen computer in huis. Regel twee: zet hem niet aan. Regel drie: gebruik hem niet.’ Als we die regels met zijn allen negeren, hoe zullen ‘poorten’ dan mensen als Assange op een afstand houden?

Er is een intellectu­ele bewapening­swedloop aan de gang om een haalbare doctrine voor cyberveili­gheid op te stellen. Als ik mijn steentje mag bijdragen: ik denk niet dat we daarvoor kunnen rekenen op mensen met traditione­le ideeën over nationale veiligheid. Ernaar streven alle aanvallen af te weren of te beantwoord­en is niet bijster realistisc­h, wel moeten we regels opleggen aan alle netwerken waarvan onze maatschapp­ij afhankelij­k is, zodat ze veerkracht­ig zijn of – beter nog – ‘antifragie­l’, een term die Nassim Taleb bedacht heeft om een systeem te beschrijve­n dat sterker wordt bij een aanval.

Mensen zoals Taleb, die thuis zijn in de wereld van financieel risicobehe­er, merkten in 2008 hoe fragiel het internatio­nale financiële netwerk was: de misser van een enkele investerin­gsbank betekende bijna de ondergang van het hele systeem van internatio­naal krediet. De rest van de wereld heeft intussen de bankiers bijgebeend. We zijn nu onderling allemaal net zo verbonden als zij acht jaar geleden al waren.

Net zoals het financiële netwerk worden onze sociale en zakelijke netwerken voortduren­d belaagd door onnozelaar­s en schurken, en we kunnen niets doen om ze tegen te houden. Wat we wel kunnen doen, is onze netwerken zo ontwerpen dat ze bestand zijn tegen de vernielzuc­ht van Cyberië.

De oorlog van Donald Trump is al begonnen: het is Cyberoorlo­g I. Net zoals in alle andere oorlogen was het eerste slachtoffe­r de waarheid. Anders dan in andere oorlogen zal er niet een laatste slachtoffe­r zijn, want het is een oorlog zonder einde. Wen er maar aan. Of gooi je computer buiten.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium