De Standaard

De Mercers, megadonors die het liefst de pen vasthouden

-

( de om Paul Manafort als campagnema­nager de laan uit te sturen, en in de plaats Stephen Bannon en K ellyanne Conway aan te wer ven. M aar dat de Mercers achter die beslissing zitten, is wel duideli jk. K ellyanne Conway is een goede vriendin van Bekah M ercer. En de miljardair­sfamilie beschouwt Bannon al vele jaren als een ideologisc­he bondgenoot.

Bannon, een voormalige in vesterings­bankier, werd in 2011 door Andrew Breitbart aan de Mercers voorgestel­d. De stichter van de oerconserv­atieve, uiterst rechtse nieuwswebs­ite Breitbar t N ews was er van overtuigd dat de dominerend­e politieke klasse onder één hoedje speelde met de traditione­le media, en vond de tijd rijp voor een ander geluid. Dat klonk de familie M ercer als muziek in de oren. Z e pompten hun dollars in Breitbart om de site verder te laten groeien. Toen de oprichter in maar t 2012 on verwacht overleed, k wam Steve Bannon aan het roer. Breitbart News ontpopte zich tijdens de presidents­campagne tot een erg belangrijk platform voor de verspreidi­ng van T rumps populistis­che agenda. Het valt te be twijfelen of Breitbar t zonder de steun van de Mercers erin zou zi jn geslaagd om ideeën als de vloek van ‘massaimmig­ratie’ en het ‘corrupte moeras’ in W ashington zo wijd te verspreide­n.

Precies dat maakt van de Mercers zoveel meer dan de zoveelste gulle geldschiet­er in de Amerikaans­e politiek. Ze proberen geen kiezers voor een bepaald programma te winnen. De Mercers schri jven dat programma liever zélf.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium