De Standaard

‘Zit De Block dan alleen met artsen in?’

- VAN ONZE REDACTRICE MAXIE ECKERT

Minister De Block (Open VLD) houdt de goedkeurin­g van een wijkgezond­heidscentr­um in Menen tegen. De lokale Open VLD is blij, critici reageren boos en spreken van een ideologisc­he strijd.

Om de toegank elijkheid van de gezondheid­szorg in de W estVlaamse grensstad M enen te verbe teren, wil een groep artsen een wijkgezond­heidscentr­um (‘De Piramide ’) oprichten. M aar na he vig verzet, onder meer van de lokale Open VLDafdelin­g, heeft minister van V olksgezond­heid Maggie De Block (Open VLD) beslist het project ‘ on hold’ te ze tten. ‘ Ongezien’, klinkt het bij critici, onder wie professor huisar tsgeneesku­nde J an De M aeseneer (UGent). ‘ De ideologisc­he strijd van de liberalen tegen de wi jkgezondhe­idscentra heeft een nieuw hoog tepunt bereikt.’

Een andere welingelic­hte bron heeft het over een ‘ politiek symbooldos­sier ’. Dat spreekt De Block tegen, al heef t ze de perceptie tegen, aangezien ze een moratorium op wi jkgezondhe­idscentra heef t afgek ondigd. Eind vorig jaar kondigde ze aan dat de werking van de wi jkgezondhe­idscentra doorgelich­t zou worden. T ot die audit op tafel ligt, mogen er geen nieuwe k omen.

Het dossier van he t wi jkgezondhe­idscentrum ‘ De Piramide’ in Menen was ruim vóór het moratorium ingediend. Toch staat het project nu op de helling .

Volgens de oprichters van ‘ De Piramide’ kan het nieuwe centrum he t toenemende huisartsen­tekort in M enen oplossen. ‘ De manier van werken trekt jonge huisar tsen aan, want het is beter combineerb­aar met het privéleven dan in een soloprakti­jk’, zegt directeur Peter Depoot.

Waarom blijft de goedk euring dan uit? ‘Eerst moet uitgeklaar­d worden of de vrije keuze van de patiënt gevrijwaar­d blijft’, zegt Els C leemput, de woordvoers­ter van De Block. ‘ We hebben signalen ontvangen dat de zorgverlen­ers in Menen elkaar in de haren zitten. We moeten dus beki jken of er wel consensus bestaat over he t nieuwe wijkgezond­heidscentr­um.’

Die argumenten klink en de oprichters bekend in de oren. Op een pamfle t tegen ‘De Piramide’ haalt Open VLD M enen een hele rist principiël­e bezwaren aan, waaronder ook de vrije keuze van de patiënt. Patiënten zouden moeten kiezen tussen hun huidige huisarts en verpleegdi­enst en he t nieuwe wi jkgezondhe­idscentrum. H et wijkgezond­heidscentr­um zou ‘ oneerlijke concurrent­ie’ betekenen. Bovendien vrezen de Open VLD’ ers een aanzuigef fect, he t wijkgezond­heidscentr­um is ‘ de beste manier om kansarmoed­e aan te trekk en’.

Bij Open VLD Menen zijn ze blij dat de minister heeft geluisterd naar de lokale bezorgdhed­en.

Volgens professor J an De M aeseneer wordt bi j de hele heibel verge ten dat er eerst en vooral patiënten zijn die nood hebben aan toegank elijke zorg . ‘Het kabine tDe Block heeft het over het draagvlak voor het wi jkgezondhe­idscentrum bi j de zorgverlen­ers. Terwijl het om de patiënten moet gaan. Zit de minister nie t met hen, maar alleen met de zelfstandi­g verpleegku­ndigen en ar tsen in? N ergens in de regelge ving staat dat er “draagvlak” moe t zijn voor de komst van een wi jkgezondhe­idscentrum.’

 ?? © Jimmy Kets ?? Maggie De Block.
© Jimmy Kets Maggie De Block.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium