De Standaard

Hé kleine meid op je gedeelde kinderfiet­s

-

Autodelen k enden we al. N u duikt ook fie tsdelen op. Het werd opgenomen in de eerste Green Deal die de V laamse regering gisteren heef t gesloten me t de lokale overheden, bedrijven en tientallen organisati­es. De bedoeling is gedeelde en duurzame mobiliteit te stimuleren. H et gaat dan om (elektrisch) autodelen, carpoolen en dus ook fie tsdelen. De doelstelli­ng is om tegen 2020 het aantal fietsdeler­s te doen toenemen van 196.000 naar 400.000.

Je kunt je afvragen of fie tsdelen wel zinvol is. Een fiets is niet zo duur en nagenoeg iedereen heeft er een. ‘Voor het gewone dagelijkse gebruik wellicht niet’, zegt Manuel Vertriest van het Netwerk Duurzame Mobiliteit. ‘ Maar voor bepaalde gelegenhed­en of behoeften kan een deelfiets wel van pas komen. Om boodschapp­en te doen, bijvoorbee­ld, kan een bakfiets dienstdoen. Of als je een grotere afstand wil afleg gen, biedt een gedeelde elektrisch­e fiets soelaas. ’

We kennen vandaag al de systeVan een ander kaliber is, almen als de Blue Bike en de publieweer in G ent, he t initiatief Op ke fietsen Villo! in Brussel en Velo Wielekes. Die ser vice biedt sinds in Ant werpen (zie hiernaast) . 2014 een ant woord op een fenoMaar er zijn ook veel particulie­re meen waarmee iedere ouder te initiatiev­en. Z o stelt een groepje maken kri jgt: he t kroost wordt wijkbewone­rs aan he t Rabot in snel groot en de t weewieler even Gent sinds 20 11 een bakfie ts ter snel te klein. Bij Op Wielekes – zeg beschikkin­g. De pri js: een waarmaar een fie tsotheek – kunnen borg van 30 euro en 2 euro per halouders voor een bepaalde tijd een ve dag. In dezelfde stad biedt iefiets ontlenen. ‘ Als hun kind aan mand een fie tskar aan, kosteloos een ander model toe is, ruilen ze voor wie verzekerd is. dat weer in’, zegt coördinato­r Bar

Internatio­naal bestaat Spin bara J anssens van he t N etwerk

De overheid wil dat we behalve de auto ook de fiets meer delen. Je kunt vandaag al een bak of kinderfiet­s lenen. Ook de blauwe leenfietse­n aan stations zetten hun opmars voort. Zinvol als iedereen toch een tweewieler heeft? ‘Ja, voor bepaalde behoeften.’

lister, een soort Airbnb waarop iedereen wereldwi jd zi jn fie ts kan aanbieden. Ook in Brussel, Ant werpen, G ent en Brug ge stellen mensen hun rijwiel aan bezoekers ter beschikkin­g . tegen tarie ven van zowat 5 tot 30 euro per dag . Bewust Verbruiken, die de dienst op poten ze tte. ‘Z o kunnen alle kinderen van 2,5 tot 12 jaar fietsen en hoe ven ze nie t op een e xemplaar te ri jden dat te groot of te klein is, of k walitatief minder waardig.’

Op Wielek es verzamelde zi jn eerste modellen via giften en doet zelf aankopen op de tweedehand­smarkt. Er is nu een voorraad van 250 exemplaren. Een jaarabonne­ment k ost 30 euro. 120 mensen schreven ervoor in. Het publiek is breed: zowel pioniers die ge wonnen zijn voor het idee, als mensen voor wie het financieel welkom is.

Tien keer kreeg Op Wielekes al navolging – zij het onder een andere naam – in onder meer M echelen, L euven en Brug ge. ‘ We hebben een opstartpak­ket samengeste­ld waarmee iedereen in zi jn gemeente of buur t mee aan de slag kan’, aldus Janssens.

De meest verspreide vorm van deelfietse­n zi jn vandaag de Blue Bikes. Die zi jn gegroeid uit de NMBS en k ennen een gestage groei. ‘ I n drie jaar zi jn we van 30.000 naar 180.000 rit ten gegaan’, zeg t Deborah Anné, direc teur van Blue M obility. De blue bike is ideaal voor wie op de langere afstand reist maar voor de ortek rit – the last mile – naar zijn eindbestem­ming wil fie tsen.

Je kunt zo ’ n blauwe deelfie ts nemen op 53 plaatsen, vooral aan treinstati­ons maar ook aan t wee haltes van De Lijn (in Lier en Boechout) en op t wee parkeerter­reinen (in Lier en Deinze).

‘We mikken op vijftien nieuwe verdeelpun­ten per jaar ’, zegt Anné. ‘De steden en gemeenten zi jn vragende partij.’ Een rit kost 3 euro, hier en daar leg gen de lokale en de Vlaamse overheid bij en betaal je maar 1 euro. In mei komt er een prijsstijg­ing van 15 cent.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium