De Standaard

Best beveiligde Ronde ooit

- | (jvm, pd)

Extra veiligheid­smaatregel­en voor de Ronde van Vlaanderen. Betonblokk­en moeten potentiële terroriste­n stoppen, meer dan 700 agenten worden ingezet langs het parcours.

Bijna een miljoen toeschouwe­rs ver wachten de organisato­ren zondag langsheen het parcours van de Ronde van Vlaanderen. Een hoop volk – meteen rijst he t spookbeeld van een terreuraan­slag me t een auto of vrachtwage­n. Wat in Nice, Berlijn en Londen kan gebeuren, kan in Oudenaarde ook.

Daarom zullen op strategisc­he plekken voor het eerst betonblokk­en of andere obstak els worden geplaatst, door de federale politie en door de gemeenten. Waar precies, dat houden ze stil om veiligheid­sredenen. H etzelfde geldt voor de inze t van snuf felhonden die explosieve­n moeten opsporen.

De politie in Ant werpen, waar de Ronde van V laanderen ver trekt, communicee­rt niet over de precieze maatregele­n. ‘ We zullen erg aan wezig zi jn, zichtbaar én nietzichtb­aar’, is alles wat woordvoerd­er Sven Lommaert kwijt wil. In OostV laanderen – waar he t grootste deel van het parcours ligt – geeft men wat meer informatie. Daar worden 7 20 politiemen­sen ingezet, in de eerste plaats in de zeventien afgebak ende veiligheid­szones waar grote massa’s bijeenkome­n. Daar zi jn rugzakk en en glazen flessen verboden. H et luchtruim rond de koerskarav­aan wordt voorbehoud­en voor de helikopter­s van politie en televisie, en provincieg­ouverneur J an Briers wil geen drones langs he t parcours.

‘Vorig jaar , na de aanslagen, moesten we de oefening van een strenge be veiliging al eens maken’, zeg t Nicolas Den ys van organisato­r Flanders Classics. Dit jaar komt daar nog een schep bovenop en wordt he t de meest be veiligde editie ooit van de Ronde van Vlaanderen.

‘Dat is onvermijde­lijk in de situatie waarin we le ven. Maar we willen al die maatregele­n wel zo organisere­n dat de 10 1ste Ronde een feest wordt voor iedereen’zegt Denys.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium