De Standaard

Wilde geven

-

Een particulie­r succesverh­aal, bijvoorbee­ld. Z eker als he t om een ongeneesli­jke aandoening gaat, wil je er snel werk van maken. Het gevaar is dat je te snel van stapel loopt. Net dan is het essentieel dat een onafhankel­ijk ethisch comité met een koel hoofd oordeelt of de studie verant woord is, en onder welke voorwaarde­n patiënten mogen deelnemen.’

In zek ere zin doe t deze zaak aan een ander ge val van we tenschapsf­raude denken. In het voorjaar van 20 13 raakte bek end dat een jonge VUBprofess­or data van proefdiere­n had gemanipule­erd bij de statistisc­he ver werking. In de media was de ophef groot.

Wat de Brusselse prof had mispeuterd was wel van een heel andere orde dan bij Van Gool. Maar ook de VUB professor blonk uit door zijn ambitie, hij had een beloftevol­le carrière voor de boeg , studenten k eken naar hem op, zijn collega’s noemden hem briljant. Net als Van Gool geloofde de VUB’er zeer sterk in een doorbraak in zi jn onderzoek, die van groot belang zou zijn voor zijn patiënten (in zijn geval epilepsiep­atiënten). En voor hemzelf , want met de doorbraak zou de roem komen.

Maar er zi jn ook verschille­n tussen de twee. De VUBprofess­or moest me teen opkrassen. V an Gool mocht na zijn vertrek uit het ziekenhuis ondanks alles nog anderhalf jaar aan de KU L euven blijven.

Waarschijn­lijk hing er veel, te veel, af van V an G ool. H ij is bekend en heef t een machtig ne twerk. Hij bracht geld binnen voor onderzoek, via een fonds dat oorspronke­lijk voor hem was opgericht. Van Gool was too big to fail.

Niet minder belangrijk: de professor had een grote uitstralin­g op patiënten. Ze reisden van over de hele wereld naar Leuven voor zijn tumorvacci­ns. Kinderen en volwassene­n hoopten dat hij hen zou genezen van een levensbedr­eigende hersentumo­r. Dat hi j he t verschil zou maken en een kleine vingerafdr­uk zou achterlate­n.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium