De Standaard

Leende lijnt

- (hco)

Chocomouss­e, hachee, Brabantse worstenbro­odjes of saucijzen met bloemkoolp­uree. Geef toe, u denkt nie t direct aan diëten. En toch staan deze recepten op de site van Gezonddorp, die een gezonde le vensstijl promoot. Sinds oktober vorig jaar is he t dorp Leende in de ban van LCHF, Low Carb High Fat. Er worden op de site recepten uitgewisse­ld, Sumo en Pistol Squats gepromoot en gezondheid­sartikelen gedeeld.

Leende staat op diee t. V orig jaar trokk en t wee ar tsen aan de alarmbel toen ze zagen dat he t met hun dorp de verkeerde, dikke kant uitging. ‘ Mijn eigen lijf klopte nie t meer ’, zei spor tarts Hans van Kuijk op het Nederlands­e televisiep­rogramma Pauw. ‘Ik volgde alle richtlijne­n die ik aan patiënten geef en toch kreeg ik een buik en gingen mi jn cholestero­l en mijn bloeddruk de hoog te in.’

Hij was niet de enige die langzaam aan het uitdijen was. Uit het bevolkings­onderzoek in de regio bleek dat in L eende 48,7 procent van de in woners overge wicht (BMI>25) had, terwijl in heel Nederland slechts 43,6 procent te veel weegt. Nochtans bleek uit de nationale statistiek­en dat Leendenaar­s meer be wogen dan de gemiddelde Nederlande­r.

Leende, dat 4.500 in woners telt, ligt in de buur t van Eindhoven en dus niet zo ver van de Belgische grens. ‘ Mogelijk is onze bourgondis­che levensstij­l verantwoor­delijk voor he t overgewich­t’, zegt plaatselij­k huisar ts N orbert van den Hurk.

Sportarts Hans van K uijk had op t v een repor tage gezien over een eskimodorp dat op een LCHPdieet leef t. H ij k on zi jn collega huisarts over tuigen om he t in Leende ook te proberen. Onder de noemer G ezondDorp willen de twee dokters L eende slank er en gezonder maken. Op de eerste infoavond in oktober k wamen 150 mensen luisteren, een maand later waren al ruim 500 L eendenaars geïnteress­eerd.

Madonna L eurs is helemaal overtuigd. Nadat ze enk ele jaren geleden de sigaretten aan de kant had gelegd, was ze wat kilootjes bijgekomen. Stokbrood en patatfriet waren haar guilty pleasures. Op eigen houtje vermageren, was niet evident. ‘Maar toen kwamen zij met hun dieet. Ik ben sindsdien twintig kilo vermagerd en ik mag zelfs vette producten eten’, vertelt ze glunderend op t v. L eurs heef t een bed & breakfast in Leende en

Ook Peter K lumpkens (59) de baas van snackbar Klumpkens, is al veertien kilo lichter. Dat is niet evident voor iemand die de hele dag tussen de frieten en de kroketten staat. Vroeger‘ snoepte ik overal een bee tje van, nu doe ik he t met mate. Ik neem vak er een frikadel. Daar zit ten maar ze ven koolhydrat­en in, in een krok et of een bamischijf wel 23’, zegt hij aan De Volkskrant.

Meer dan 200 dorpelinge­n hebben zich opgegeven voor het project. I n november werd hun ge wicht, hun buik omvang, hun bloeddruk en nog enkele parameters gemeten. Het is de bedoeling dat ze geregeld gecontrole­erd worden door de dokters. N a drie maanden is de eerste indruk positief.

Waarschijn­lijk doen veel meer mensen mee aan he t dieet. In de lokale supermarkt, Plus, worden de potjes Griekse yoghur t (F at) met tonnen aangesleep­t. V roeger gingen er wekelijks 25 potten over de toonbank, nu zi jn dat er 400. De verkoop van eieren, roomboter en spek is amper bi j te houden.

In den beginne gaf supermarkt­Plus zelfs speciale rondleidin­gen langs alle produc ten die een gezonde in woner in zi jn mandje moet hebben. ‘Ik werd de rondleidst­er van he t k oolhydrate­narmdieet genoemd ’, zei een medewerkst­er toen aan Het Eindhovens Dagblad.

GezondDorp is een succes. Onlangs k wamen enk ele ondernemer­s van de streek samen om uit te zoeken hoe ze ook een graantje kunnen meepikk en van he t succes. Er wordt nagedacht over een logo of een specifieke productenl­ijn.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium