De Standaard

Miljoenenm­untroof in Berlijn

- (kdr) (gdn)

Uit het BodeMuseum op het beroemde Museumsins­el, midden in het centrum van he t eengemaakt­e Berlijn, is een munt gestolen. Dat zou geen nieuws zijn, ware he t niet dat de munt een doorsnede van 53 centime ter heeft, drie centime ter dik is, van puur goud is en honderd kilogram weegt. ‘Zoveel als een goede wasmachine’, wist de Berliner Zeitung behulpzaam te melden. Het is een m ysterie hoe inbrekers er in de nacht van zondag op maandag in geslaagd zi jn het ‘ kleinood’ ongemerkt het museum uit te kri jgen.

De munt is bi jna 3,8 miljoen euro waard. Er bestaan in heel de wereld maar vijf stuks van deze Canadese ‘ Big Maple Leaf ’. Die gaat door voor de grootste munt ter wereld. Ze heeft een nominale waarde van 1 miljoen Canadese dollar, ongeveer 700.000 euro. Maar volgens de huidige goudpri js is ze vandaag 3, 74 miljoen euro waard.

De munten werden geslagen in 2007 en dragen de beeltenis van de Britse koningin Elizabeth II aan de ene kant en een esdoornbla­d aan de andere.

De Russische oppositiel­eider Aleksei Navalny, die zondag werd gearrestee­rd tijdens een demonstrat­ie tegen de regering , moet een boete van 20.000 roebel (323 euro) be talen en vlieg t twee weken in de cel omdat hij politiebev­elen genegeerd heeft en de protesten mee georganise­erd zou hebben.

Tijdens de protesten, die in heel Rusland plaatsvond­en, werden in Moskou alleen al meer dan duizend mensen opgepakt.

Navalny heeft aangekondi­gd dat hij van plan is om volgend jaar kandidaat te zi jn bij de presidents­verkiezing­en. Naar verwachtin­g zullen die gewonnen worden door V ladimir Poetin.

Voor zijn veroordeli­ng had Navalny vanuit de ge vangenis nog een uitdagende selfie gestuurd via Twitter, waarin hij zei: ‘De ti jd zal komen dat wij hen voor de rechter zullen brengen (maar eerlijk).’ Tijdens de zitting vroeg hij onder meer om de R ussische premier, Dimitri Medvedev, als getuige op te roepen om ‘uit te leggen waarom zoveel mensen geproteste­erd’ hadden.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium