De Standaard

Thuiswerke­rs weer op kantoor verwacht

-

Terwijl er in België de laatste vi jf jaar 20 procent meer thuiswerk ers zi jn bi jgekomen, lijkt de trend in de VS te keren. IBM, een van de pioniers van thuiswerk in de jaren 80, roept er een groot deel van zi jn personeel terug naar kantoor om er ‘ schouder aan schouder ’ te werk en.

Niet alleen de 2.600 thuiswerke­nde marketeers, maar ook vele duizenden ingenieurs in de afdelingen ‘Sof tware’ en ‘ Systems’ en andere thuiswerk ers kri jgen de keuze om straks in een van de zes hoofdkanto­ren in de VS te komen werken. Zo niet, moeten ze maar ‘voorgoed’ ophoepelen. De betrokken werknemers krijgen amper 30 dagen de tijd om hun keuze te maken. IBM zou volgens sommige bronnen overwegen de maatregel ook in Europa door te voeren.

Bij het betrokken personeel is de onvrede groot. ‘Dit is een maatregel die ons terugbreng­t naar het stenen tijdperk’, zucht een werknemer op de techwebsit­e The Register.

Opvallend: IBM is nie t de eerste Amerikaans­e multinatio­nal die de ingrijpend­e en controvers­iele maatregel neemt. Onder in vloed van de intussen opgestapte ceo Marissa Mayer verbood het internetbe­drijf Yahoo als eerste (tijdelijk) thuiswerk en voor iedereen. En dat omdat volgens Mayer de meeste telewerker­s onvoldoend­e lang in he t systeem ingelogd waren – waardoor ze naar eigen zeggen niet zeker was dat ze wel lang genoeg werkten.

Intussen kreeg haar voorbeeld al navolging van de Amerikaans­e giganten Best Buy en H oneywell, die vorig jaar hun eigen ‘M arissa Mayer’moment k enden. T elkens met dezelfde achterligg­ende redenering: personeel dat elke dag op kantoor fysiek samen werkt, ont wikkelt meer teamge voel, beslist sneller en creëer t meer momenten om via toe vallige ontmoeting­en nieuwe, frisse ideeën uit te werken.

‘Ik k en de specifiek e omstandigh­eden nie t. Maar meestal wil het management bij grote bedrijven in problemen meer greep op de cijfers én meer controle op het personeel. Een mogelijke maatreDat is ook nu weer de uitleg van gel is dan thuiswerk af te schafefn’, Michel P eluso, de nieuwe chef zegt De Cremer. marketing van IBM. ‘Maar meestal werkt dat contraprod­uctief. Te veel regels is een recept voor middelmati­gheid. Bovendien ontstaan er dan vaak angst en wantrouwen bij het personeel, wat de produc tiviteit niet ten goede komt.’

In Amerikaans­e vakbondskr­ingen gaat men nog een stap verder en omschrijft men de controvers­iele maatregel gewoon als een verborgen sanering. ‘ IBM wil met deze maatregel snoeien in de kosten. Ze willen zo veel mogeli jk duur personeel buiten werken. W ant meestal zijn het de oudere werknemers die al een gezin hebben gesticht en wortels hebben in hun buurt, die he t moeilijker hebben om te verhuizen. Z e gokken erop dat een groot deel van die oudere IBMwerknem­ers nu zelf afhaakt.’

Toch denk en hre xperts nie t dat telewerk over zijn hoogtepunt heen is. ‘Zeker niet in België, neen, en ook niet in WestEuropa’, zegt Sven De Cremer , managing consultant bij SD Worx.

‘De arbeidsmar­kt verschilt hier grondig van die in de V S. Hier is nog veel ruimte voor verdere groei van telewerk. Al is he t maar wegens he t fileproble­em. W erknemers die om 8 uur eerst twee uur thuis werken en daarna naar he t werk gaan, winnen bij ons een uur aan productivi­teit.’

‘Bij SD W orx kri jgen we elk e dag meer vragen van bedrijven en hrmanagers over telewerk. En in ons eigen bedrijf werkt 50 procent

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium