De Standaard

Erfenissen tien keer hoger in rijkste Vlaamse gemeente

- VAN ONZE REDACTEUR NICO TANGHE Bekijk de cijfers voor uw gemeente op www.standaard.be/successie

De 10,2 miljard euro aan nagelaten vermogens in 2015 zijn zeer ongelijk verdeeld. Een erfenis in SintMarten­sLatem ligt tien keer hoger dan een in Hoeselt.

BRUSSEL | Hoe groot zijn de erfenissen in V laanderen? Het antwoord op die vraag le veren nieuwe data die De Standaard opvroeg bij de V laamse belastingd­ienst, die sinds 2015 bevoegd is voor het innen van zi jn eigen successier­echten. En dat tegen lagere tarieven dan in he t Brusselse en he t Waalse Gewest.

De Vlaamse belastingd­ienst bezorgde ons de cijfers voor het aanslagjaa­r 2015. Het eerste en voorlopig enige belastingj­aar waarvan de data voldoende uitgebreid zijn om ze te analyseren en waarin in Vlaanderen alles samen voor 10,2 miljard euro aan belastbaar vermogen werd geregistre­erd: 5, 7 miljard euro roerend vermogen (spaargeld, beleg gingen...) en 4,5 miljard euro aan onroerend vermogen (vastgoed).

Onderstaan­de kaart van Vlaanderen toont waar de ri jkste V lamingen wonen. Of althans waar de V laamse belastingd­ienst in 2015 gemiddeld de hoogste belastbare vermogens ( Sint-Martens-Latem, Kraainem en De Pinte) en de laagste belastbare vermogens (Hoeselt, Vleteren en Maarkedal) kon registrere­n. En dat op basis van minstens 20 ster fgevallen.

Opvallend daarbij zijn de grote verschille­n. In de rijkste Vlaamse gemeente – SintM artensLate­m nabij Gent, waar de mediaan ruim boven de 430.000 euro uitstijgt – liggen de potentiële er fenissen ruim 10 keer hoger dan in de gemeente me t de kleinste er fenissen: he t Limburgse H oeselt (37.000 euro).

Woordvoerd­er K ris Desagher van de V laamse belastingd­ienst

Vlamingen lieten in 2015 in totaal 10,2 miljard euro aan belastbaar vermogen na: 5,7 miljard euro aan roerend vermogen en 4,5 miljard euro onroerend vermogen

benadrukt wel dat de effectief geinde belastinge­n op die erfenissen – 1,375 miljard euro in 2015 – een stuk lager liggen. Bovendien is het niet altijd zo dat de betrokken erfgenamen in de ri jke Vlaamse gemeenten altijd meer krijgen. ‘Dat hangt vanzelfspr­ekend af van het aantal er fgenamen en van de graad van ver wantschap. Kinderen in rechte lijn worden veel minder belast dan verre familieled­en.’

Dat de faciliteit­engemeente Kraainem, de W aalse gemeente Eigenbrake­l en de Brusselse gemeente SintLambre­chtsWoluwe zo hoog scoren in de statistiek en van de Vlaamse belastingd­ienst – alle in de top vijf – heeft te maken met het feit dat heel wat gestorven inwoners van die gemeenten toch belastbaar zijn in Vlaanderen. Dat komt omdat zij hun fiscale woonplaats de voorbi je vi jf jaar he t langst in het Vlaams Gewest hadden.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium