De Standaard

Banken zoeken heil in verzekerin­gen

- VAN ONZE REDACTEUR PASCAL DENDOOVEN

Belfius Bank gaat zijn bank en zijn verzekerin­gen nauwer laten samenwerke­n. Opzet is meer producten aan de klant te verkopen én kostenvoor­delen te boeken.

BRUSSEL | In de begindagen van het bankverzek eren werd er nog een beetje meewarig over gedaan: banken die aan hun loketten plotseling verzek eringen zouden verk open. Hoe ging dat werk en als een schadegeva­l afgerekend moest worden? Ging dat de goede bankrelati­e in het bankkantoo­r niet op de helling zetten?

Maar vandaag ki jken bank en meer en meer naar het bankverzek­eringsmode­l om hun ink omen te diversifië­ren. Door naast een zichtreken­ing ook een familiale verzekerin­g, een brandverze­k ering en straks ook een ‘ouderdomsv­erzekering’ te verk open, wordt de bank minder afhankelij­k van de druk op de rentemarge.

Belfius, waarover enk ele jaren geleden nog gespeculee­rd werd dat de groep de verzek eringsdivi­sie ging uithuwelij­ken, zei gisteren een tandje bi j te stek en inzak e bankverzek­eren. De bank en de verzekeraa­r gaan commerciee­l nauwer samenwerke­n en gezamenli jke schaalvoor­delen uitspelen. Dirk Vanderschr­ick, de huidige baas van de re tailactivi­teiten bi j Belfius Bank, wordt ceo van Belfius I nsurance en kan zo he t samen werkingsmo­del als hoogste man aansturen.

Opvallend is dat de bank en de verzekeraa­r wel elk apart een direc tiecomité en een raad van bestuur behouden. M arc Raisière, ceo van Belfius, is er van over tuigd dat dit het beste concept is. KBC Groep heeft centraal wel een gemeenscha­ppelijk direc tiecomité en één raad van bestuur aan de top.

Digitale revolutie

De vervlechti­ng van bank en verzekerin­gen moe t helpen dubbele kosten te elimineren, bi jvoorbeeld bij de digitalise­ring en het data management. De app van Belfius is nu al het eerste kanaal voor de verkoop van produc ten als pensioensp­aren en reisverzek­eringen. Het pensioen sparen kan pas sinds oktober me t de app, maar bleek een groot succes, vooral in he t week end en de avond.

‘We staan de komende drie jaar voor een digitale revolutie in de verzekerin­gssector’, zegt Raisière, zelf een oudverzek eraar. K lanten zullen meer verzek eringen afsluiten via één uniek e bankverzek­eringsapp én dit kanaal ook gebruik en voor aangiften. Belfius ziet Corona Direct, waar je nu al een brandverze­kering digitaal kunt afsluiten, als een voorbeeld voor directe verkoop. Bij de agenten van DVV moet de digitalise­ring de dienstverl­ening verbeteren.

De samenwerki­ng zal 60 voltijdse jobs tegen 2020 uitsparen, maar de betrokkene­n kunnen in de groep aan de slag bli jven. Belfius benadrukt dat het groeiambit­ies heeft. Het premieinca­sso nie tleven moet jaarli jks tien procent hoger . Nu heef t bi jvoorbeeld slechts 3% van de bankklante­n een autoverzek­ering, dat moe t tegen 2020 10% zijn. V oor Belfius H ome&Family moeten de 10% bankklante­n 1 7% worden.

Belfius mikt ook op de markt van vergrijzin­g. Zo moet ‘ ageing & pro

tection’ een gepensione­erde een maandelijk­se extra toeslag verzekeren en on verwachte k osten zoals het rusthuis opvangen. In de tak le‘ ven’ voorspelt Belfius een shift van de spaar verzekerin­g naar aandelenfo­ndsen.

‘Vergrijzin­g is groeimarkt voor ons’ DIRK VANDERSCHR­ICK ceo Belfius Insurance

 ?? © photo news ?? De samenwerki­ng tussen bank en verzekerin­gen zal tegen 2020 60 voltijdse jobs uitsparen, maar de betrokkene­n kunnen in de groep aan de slag blijven.
© photo news De samenwerki­ng tussen bank en verzekerin­gen zal tegen 2020 60 voltijdse jobs uitsparen, maar de betrokkene­n kunnen in de groep aan de slag blijven.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium