De Standaard

LUpersonee­l vreest sluipende sanering

- (jir)

Met een 24 urenstakin­g proberen de werknemers van het vroegere koekjesbed­rijf LU de saneringsp­olitiek bij voedingsmu­ltinationa­l Mondelez te stoppen.

In de drie Belgische vestiginge­n van de Amerikaans­e voedingsmu­ltinationa­l M ondelez is gisteren de hele dag gestaakt, uit protest tegen een ‘ sluipende’ herstructu­rering. Z owel de bedienden op de Belgische hoofdzetel in Mechelen als de produc tiearbeide­rs in de fabrieken van Herentals (de vroegere L Ufabriek) en Rhisnes (in N amen) deden mee.

Het ging niet om een puur Belgische actie. Wereldwijd organisere­n de vakbonden deze week protest in de M ondelezfab­rieken. Niet alleen in verschille­nde Europese landen, maar ook in de V erenigde Staten en P akistan.

‘Door sluitingen, ontslagen en outsourcin­g probeer t he t bedri jf op k orte ti jd zo veel mogeli jk winst te mak en’, klagen de bonden. ‘ Het personeel eist daarentege­n het behoud van k walitatiev­e jobs en van werkzek erheid.’

Zo kantten de vakbonden zich tegen de politiek van M ondelez om ‘een hele reeks ondersteun­en de func ties uit te besteden ’, van portiers tot schoonmaak­ploegen. ‘Door die outsourcin­gspolitiek staan ook in ons land aanhoudend jobs op de tocht. ’ I n de maand april zouden er op dat vlak nieuwe beslissing­en vallen, vrezen de bonden. Met een waarschuwi­ngsstaking proberen ze het bedrijf op andere gedachten te brengen.

Tegelijk beseffen ze dat de lokale direc ties, zoals de Belgische, niet veel beslissing­sautonomie hebben. ‘ Die moe ten uit voeren wat op het hoofdkanto­or in de VS is beslist. P recies daarom is die wereldwijd­e actieweek zo belangrijk’, zeg t AC Vsecretari­s J effrey Goossens. ‘Met een Belgische staking alleen gaan we er nooit k omen.’

Op het hoofdkanto­or in Mechelen zijn de gevolgen van de Mon delezaanpa­k al voelbaar. ‘Hier is in de voorbi je jaren al een derde van de 400 jobs weg gesaneerd’, zegt BBTKsecre taris F rank Lingier. ‘Die af bouw gaat door en er worden ook inle veringen ge vraagd van het personeel. Dat ligt gevoelig.’

In de voormalige L Ufabriek van Herentals zi jn de prognoses ook nie t rooskleuri­g . Amper een maand geleden maakte de directie bekend dat er binnenk ort geen Vitabis en Be tterfoodko­eken meer worden gemaakt in H erentals. De productie van deze populaire kinderkoek­jes verhuist integraal naar een M ondelezves­tiging in Frankrijk.

‘Het gaat gelukkig maar om een klein deel van de productie in Herentals’, zegt ACVsecreta­ris Goossens. ‘ H ierdoor verdwi jnen er geen extra jobs. M aar het bedrijf houdt wel een geruisloze sanering door ver trekkende werknemers, bijvoorbee­ld gepensione­erden, systematis­ch niet te ver vangen.’

In H erentals worden jaarli jks zo’n 70.000 ton koekjes gebakken, met de chocoladek oekjes van Prince en Cent W afers als meest gekende merknamen. I n 2007 kwam LU in handen van de multinatio­nal Kraft Foods, die zichzelf in 20 12 in t weeën splitste en de snacksafde­ling lie t doorstar ten onder de naam M ondelez.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium