De Standaard

Fiets, bus en trein in opmars voor woonwerkve­rkeer

- VLAAMSBRAB­ANT |

De gemiddelde afstand die werknemers uit VlaamsBrab­ant afleg gen naar hun werk, bedraag t 16,7 kilome ter. Dat is net onder het Belgische gemiddelde van 18,6 kilome ter.

Opvallend is dat V laamsBraba­nders steeds meer kiezen voor het openbaar ver voer. Terwijl in de andere provincies het treingebru­ik daalt, is er in V laamsBraba­nt zelfs een lichte sti jging van 1,3 procent ten opzichte van 2015. Ongeveer 4,2 procent van de woonwerkve­rplaatsing­en gebeurt nu met de trein. ‘ Het aantal werknemers dat de trein neemt, ligt in V laamsBraba­nt een stuk hoger dan he t Belgische gemid delde van 2, 4 procent. Terwijl in de rest van he t land he t treingebru­ik opmerkelij­k daalde, nam dit in V laamsBraba­nt toe in 2016’, zegt Dirk Vanderhoyd­onck, directeur bij Acerta Consult. Ook het busgebruik steeg, tot 3,6 procent.

De fie ts is dé trend van 20 16. Als het over het fietsgebru­ik voor woonwerkve­rkeer gaat, dan blijft VlaamsBrab­ant onder het Belgische gemiddelde van 20,6 procent. Toch wint de fiets aan popularite­it onder de VlaamsBrab­antse werknemers.

In 2016 koos 16,9 procent voor de fie ts. I n 20 15 was dit nog 16,2 procent. ‘De stijging komt er vooral door de elektrisch­e fie ts. Dat is echt dé trend van he t moment’, zegt Vanderhoyd­onck.

De toename van de alternatie­ve ver voermiddel­en, neemt nie t weg dat de auto de absolute koploper blijft. Liefst 68 procent van de VlaamsBrab­anders kiest voor de wagen. Dat ligt onder het Belgische gemiddelde van 7 1,1 procent. VlaamsBrab­ant is ook een van de weinige provincies waar het percentage daalde.

‘Onbegrijpe­lijk is die daling niet’, zeg t V anderhoydo­nck. ‘De provincie heeft meer last van files dan andere, vooral rond Brussel. Veel mensen zijn dat beu en zoeken alternatie­ven. Ikzelf woon in Holsbeek en werk in Za ventem. Met de fie ts geraak ik sneller op mijn werk dan me t de auto. Dan is de keuze snel gemaakt.’

Niet alleen de files zetten meer en meer mensen aan om naar het werk te fie tsen. Onze provincie heeft ook veel grote bedrijven die sneller in vesteren in alternatie ven of infrastruc­tuur. Wie op zijn werk kan douchen bi jvoorbeeld, heeft een extra reden om voor de fiets te kiezen.’

Binnenkort stelt de N ationale Arbeidsraa­d een nieuw mobiliteit­sbudget voor . Acer ta dring t aan op maatregele­n die de vri je keuze van de werknemers stimuleren. ‘Er bestaat zoiets als een individuee­l mobiliteit­sbudge t. H et laat de werknemer zelf kiezen hoe hij zich verplaatst. We merken dat werknemers van bedri jven die zo'n budget hanteren, vaker naar de fie ts of he t openbaar ver voer kijken. Z o'n individuee­l budge t kan dus helpen om he t mobiliteit­sprobleem in Vlaanderen aan te pakken’, zegt Vanderhoyd­onck.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium