De Standaard

MEER FLEXIJOBS? EVEN DE NATTE VINGER IN DE LUCHT

-

In de federale regering is een serieus meningsver­schil over de flexijobs. Open VLD, bij monde van staatssecr­etaris Philippe De Back er, stelt een uitbreidin­g voor naar bakkers, slagers en gepensione­erden. CD&V, met name minister van Werk Kris Peeters, gaat op de rem staan. H ij wil eerst e valueren wat de fle xijobs in de horeca ople veren. Opvallend: hij wil die evaluatie’‘ laten doen door de sociale par tners. Daarover meteen meer.

Wat zi jn die fle xijobs ook alweer? Ze kwamen er als compensati­e voor de witte kassa in de horeca, een sector die het naar eigen zeggen niet redt zonder zwartwerk. Zelfs gevierde sterrenche­fs zitten vaak in slechte ci jfers, zo lezen we (DS 18 november 2016) , ondanks hun BVstatus en ondanks de astronomis­che prijzen die ze aanrek enen om een fles wijn of plat water open te trekken. De kosten van de arbeid, weet u wel.

Een fle xijob laat toe dat een werknemer die al ten minste vier vi jfde werkt, waar dan ook, bi jklust in de horeca zonder dat hij op dat e xtra inkomen belastinge­n of sociale bijdragen be taalt. De werkgever moet er wel sociale bijdragen op betalen. Winwin zou je denk en. Leuke bi jverdienst­e voor de fle xiwerker, meer inkomsten voor de sociale zekerheid, meer betaalbare witte arbeid voor de horeca.

De sleutelvra­ag is nu: doen die flexijobs de omzet en het arbeidsvol­ume in de horeca toenemen of houden ze die op zijn minst stabiel?

De cijfers van De Backer laten inderdaad een stijging van het arbeidsvol­ume zien. Duizenden e xtra werkenden en al meer dan 100 miljoen euro extra officiële loonmassa in de eerste 9 maanden van 2016 ten opzichte van het jaar ervoor. Hij noemt het dan ook zonder schroom ‘een van de meest succesvoll­e banenplann­en van de laatste jaren’.

Maar is dat succes toe te schri jven aan die flexijobs? Dat is niet zo duidelijk. De conjunctuu­r zit in de lif t – te werkstelli­ng en loonmassa stijgen niet alleen in de horeca. De studentena­rbeid is ook flink gestegen, vooral in de horeca ook. Misschien is de flexibilis­ering van het hoger onderwijs in combinatie me t de uitbreidin­g van studentena­rbeid wel een van de meest succesvoll­e banenplann­en van de laatste jaren?

Een sti jgend arbeidsvol­ume in de context van aantrekken­de conjunctuu­r en tal van andere beleidswi jzigingen zegt dus niet zoveel over de impact van flexijobs. Alle respec t en begrip voor de mensen die snelsnel op vraag van hun bazen wat cijfers moeten aanleveren, maar dit is geen beleidse valuatie de naam waardig . Ik zou als minister iets serieuzers willen.

Peeters niet. Hij vraagt de ‘evaluatie’ aan de sociale par tners. Dat li jkt me een beetje als een voe tbalmatch laten fluiten door de teams die tegen elkaar spelen.

Peeters zou onpartijdi­g advies kunnen inwinnen, bijvoorbee­ld bij de Hoge Raad voor de Werkgelege­nheid. Die werd in 1995 aangesteld om het‘ werkgelege­nheidsbele­id op te volgen en de voorstelle­n te onderzoeke­n ter bevorderin­g van de banencreat­ie’. In dat verband verstrekt de raad ‘ onafhankel­ijke, beargument­eerde en vernieuwen­de analyses’. Dat was althans de bedoeling.

Het is niet zo duidelijk wat deze Hoge Raad tegen woordig zoal uit voert. Zwaar wegen op he t politiek e debat, laat staan de besluitvor­ming, doet hij in elk ge val niet. Zijn laatste rappor t staat weliswaar vol me t aanbe velingen, maar een mens heeft er het raden naar waar deze vandaan komen of op welke ‘vernieuwen­de analyse’ die steunen. Er staan leuk e stukken over digitalise­ring in he t laatste verslag, maar veel harde analyse over het effect van he t regeringsb­eleid is nie t te vinden. N ochtans is dat ac tueel.

De vraag is of de overheid dat wel wil. Als er al eens echt wordt geëvalueer­d, worden de conclusies van dat onderzoek doorgaans leuk weg genegeerd. Een ti jdje geleden k wam een studie uit van een collega van de UGent, Bart Cockx, over de lastenverl­agingen voor oudere werknemers. Dat is wat je een ernstige evaluatie zou kunnen noemen. De studie laat zien wat zowat elk e studie van enig econometri­sch vernuft al heeft laten zien: dat lasten verlaginge­n voor werkgevers door de bank genomen weggegooid geld zi jn, althans vanuit het oogpunt van extra tewerkstel­ling. Lastenverl­agingen verhogen winsten en scheppen marge voor loonsti jgingen. Ze smeren he t loonoverle­g. Veel extra tewerkstel­ling leveren ze niet op. We zouden he t ondertusse­n écht wel mogen weten. Minister Muyters ziet er echter weinig reden in om zijn beleid bij te sturen. Hij ‘ hoort’ immers andere zaken (DS 20 februari) .

En zo bli jven we aanmoddere­n. Maatregel na maatregel, miljoentje links, miljardje rechts en we hebben geen flauw benul wat he t juist uithaalt. Ja, de tewerkstel­ling stijgt. Maar er is geen enk el bewijs dat he t regeringsb­eleid, federaal dan wel regionaal, een te werkstelli­ngsbonus ople vert boven op het conjunctur­ele effect dat we ook in onze buurlanden zien. Ik zeg niet dat hij er niet is. Ik zeg dat we het gewoonweg niet weten. Hoe vaak moeten we he t nog herhalen?

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium