De Standaard

Weg met de wintertijd

-

Wat een heerlijk ritueel is dat toch, de klok vooruitzet­ten. Het aanbreken van de zomer tijd is het echte begin van de lente.

Het extra rondje dat je de grote wijzer laat maken, is de bevestigin­g dat het nu echt afgelopen is me t de donk ere kilte van de winter. Zonlicht en warmte: vanaf nu gaan we er elke week meer van kunnen genie ten.

De wi jzers me t spierkrach­t vooruitduw­en is helaas grotendeel­s verleden ti jd, nu digitale klokken de toon aange ven. T egenwoordi­g verspringe­n de meeste zelfs automatisc­h. V an de vier klokken die ik vaak raadpleeg (gsm, laptop, auto en stereo), moe t ik alleen die laatste nog manueel bijstellen.

Tegenwoord­ig is he t bon ton om wat schamper te doen over de zomertijd. Het zou tot slapeloosh­eid leiden en energie wordt er ook al niet mee bespaard. Allemaal naast de kwestie natuurlijk. Door de zomertijd is het langer licht. Wie kan daar tegen zijn?

Frank Deboosere. Die is ertegen. Hij vindt dat we altijd wintertijd moe ten hanteren, want dan is het in de zomer nog vroeger licht dan nu. Waarschijn­lijk is hij een ochtendmen­s.

Tegenstand­ers die zeggen dat we te veel af wijken van de ‘natuurlijk­e’ ti jd, hebben wel een punt. De natuurlijk­e tijd gaat ervan uit dat he t 12 uur is als de zon he t hoogst staat. Dat is in België niet het geval. In de winter staat de zon om k wart voor één het hoogst, in de zomer om kwart voor twee. Want ook in de winter lopen we al haast een uur voor op de echte ti jd.

Geografisc­h hoort België, samen me t N ederland, F rankrijk en Spanje, tot dezelfde ti jdzone als Londen. Dat is in 1940 gewijzigd. De Duitsers legden ons niet alleen hun wil op, maar ook hun tijd. Sindsdien heef t iedereen het maar zo gelaten. Maar als het bij ons ’s winters 12 uur is, dan staat niet hier, maar in Praag de zon het hoogst aan de hemel. En in de zomer zelfs in L eningrad.

Erg ‘natuurli jk’ is dat nie t. Maar praktisch wel: in juni schijnt de zon tussen 5.29 en 22 uur. Ongeveer de uren waarin we actief zijn. En voor wie dat gedoe twee keer per jaar te lastig vindt, heb ik een ander voorstel: laten we ge woon de winter tijd afschaffen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium