De Standaard

Gezocht: vers bloed

- BART LAGAE

De huidige generatie Rode Duivels is zo sterk dat tieners het steeds moeilijker hebben om door te breken. Maar vroeg of laat is vers bloed nodig, beseft bondscoach Martinez.

SOTSJI | Romelu Lukaku en Anthony Vanden Borre waren amper 16 toen ze debuteerde­n. Vincent Kompany was 1 7 toen Aimé Anthuenis hem in het nationale shirt voor de leeuwen wierp. Eden Hazard was even oud toen René Vandereyck­en hem als (bi jna) volslagen onbekende ging zoeken in Lille. Thibaut Courtois was 19 toen hij de jongste doelman ooit bij de Rode Duivels werd... Vi jf tot tien jaar geleden was een tienerdebu­ut heel normaal bi j de nationale ploeg. Maar sinds er een sterke generatie is aangetrede­n, is dat veel zeldzamer.

Met Youri Tielemans (geboren in mei 1997 ) is he t eindelijk nog eens zover. Het jeugdprodu­ct van Anderlecht was pas zestien toen hij er in de zomer van 2013 debuteerde. Maar het duurde twee jaar voor hij voor de eerste k eer werd opgeroepen bi j de Rode Duivels. En nog eens anderhalf jaar voor hij voor het eerst minuten kreeg , eind vorig jaar tegen N ederland. Vandaag moe t he t dan eindeli jk ‘echt’ beginnen voor Tielemans bij de Rode Duivels.

Het is een on vermijdeli­jk ne veneffect van he t succes van de Rode Duivels dat jongeren he t moeilijker hebben om door te breken. Hazard en Courtois stevenen met gemak op honderd tot honderdvij­ftig interlands af, van Youri Tielemans is dat minder zek er. Ook Dennis Praet zou in vroegere tijden een zekerheid bij de nationale ploeg zi jn ge weest, nu kunnen we ons afvragen wanneer hi j ooit eens in aanmerking k omt.

Dat de jongeren minder makkelijk doorbreken, reflecteer­t zich in de gemiddelde leef tijd. Zaterdag tegen Griekenlan­d was de gemiddelde Belg 27 jaar en 294 dagen oud. V an de toplanden hadden alleen Spanje (28 jaar en 2 41 dagen) en Italië (28 jaar en 331 dagen) in de vorige interlands een oudere k ern. L anden als N ederland (25 jaar en 229 dagen), Engeland (25 jaar en 326 dagen) en Frankrijk (26 jaar en 292 dagen) zijn in wederopbou­w en hebben de jongste kernen.

Met 28 jaar en 25 dagen is Toby Alderweire­ld zowat de meest gemiddelde Rode Duivel in de kern. Jonger dan de generatie K ompa nyVermaele­n, ouder dan de generatie De BruyneHaza­rd.

‘Toch zou ik niet zeggen dat het nu onmogeli jk is ge worden om door te breken’, zegt Alderweire­ld. ‘Deze groep is al een aantal jaren bij elkaar en het is niet makkelijk je plaats te veroveren, maar als je echt kwaliteite­n hebt, zal de coach je wel gezien hebben. Ik ben er zeker van dat hi j de jonge talenten inbrengt wanneer he t nodig is. Waarom niet?’

Foket en Dendoncker

Vanavond kan zo ’n moment zijn. L eander Dendonck er (21) speelde al 90 minuten tegen Estland en hoopt nu opnieuw op minuten. Ook T homas F oket (22) hoopt dat er vana vond voor hem meer in zit dan een plaats op de bank.

De jongeren we ten dat er me t MignoletAl­derweireld­VermaelenV­ertonghen een er varen verdedigin­gslinie staat. De oefenpot tegen Rusland kan een interessan­te mix worden van jong en oud(er) talent bij de Duivels.

‘Ik voel dat ik al een aantal jaren meedraai’, zegt Alder weireld. ‘Ik probeer op een natuurlijk­e wijze mijn draai in he t team te vinden en mensen te helpen waar het nodig is.’

De huidige generatie Duivels is nog niet oud, maar tegen de dag dat ze afhaakt moet de opvolging klaar zijn. Onder meer dat is de inzet van de oefeninter­land tegen Rusland vanavond.

‘Als je echt talent hebt, kun je nog altijd jong doorbreken bij de nationale ploeg’ TOBY ALDERWEIRE­LD

 ?? © blg ?? Toby Alderweire­ld (r.): ‘Ik probeer mijn draai in het team te vinden en mensen te helpen waar het nodig is.’
© blg Toby Alderweire­ld (r.): ‘Ik probeer mijn draai in het team te vinden en mensen te helpen waar het nodig is.’

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium