De Standaard

De flik belazerde de boel

En is de jongste Mol ooit

- VALERIE DROEVEN

De 29 jarige houtbewerk­er Da vey De Rode won gisteravon­d he t t weede seizoen van De mol op Vier, dat het vroegere Eénprogram­ma vorig jaar na vijftien jaar met veel succes reanimeerd­e. H ij kreeg de prijzenpot van 27.250 euro mee naar huis omdat hij in het snotje had hoe de 2 4jarige politieage­nte Eline M ichiels de boel acht weken lang belazerde.

In de laatste aflevering voegde de groep nog vijfduizen­d euro aan het prijzengel­d toe, maar ne t als vorig jaar lag de nadruk in de finale vooral op de schoonheid van het landschap en de ontroering van het afscheid. De hele reis speelde zich af in ZuidAfrika, maar nu pas trok de produc tieploeg de safarikaar­t en dus die van de beroemde ‘Big five’. Olifanten, leeuwen, luipaarden, neushoorns en buffels: ze beheersten de hele aflevering. Als toemaatje kregen de kandidaten een helik optervluch­t over Pilanesber­g . H et le verde prachtige beelden op.

De cijfers die molloten de voorbije weken op fansites gretig verzamelde­n, wezen al in de richting van Michiels. Z e zou he t minste geld verdiend hebben voor de prjizenpot. N et voor de onthulling compliment­eerde presentato­r Gilles De Coster de mol nog me t het ste vige mollen werk. ‘ Van de 100.000 euro die op he t spel stond, kon de groep maar 27 .000 verdienen’, zei hi j.

Geen clashende ego’s

‘Dat de groep geen echte leidersfig­uur had, heef t ook erg in mijn voordeel gespeeld ’, zei M ichiels zelf. ‘Bij sommige opdrachten ging de groep alle kanten uit.’ Daarmee legde ze onbe wust de vinger op een zere wonde. W ant hoewel productieh­uis Woestijnvi­s prat gaat op het zorgvuldig casten van de kandidaten, was de groep een pak minder kleurrijk dan die van vorig jaar. Er zat geen tegendraad­se Cathy Van der Ha tussen, en er was niemand die het spel zo openlijk bikkelhard speelde.

We zagen dit jaar veel eensge zindheid, begrip en concentrat­ie, maar geen clashende ego ’s. En zonder die hoogoplope­nde discussies over wrange dilemma’s werd het een minder beklijvend seizoen dan dat van vorig jaar .

Al kan dat ook te mak en hebben met de vaak te langdradig­e en te ingewikkel­de opdrachten. H et staat buiten kijf dat de productiep­loeg van De mol barst van he t talent en de creativite­it. Dat Hans, die voor het vertrek al uitgespeel­d leek, toch weer in het programma geraakte, was een uitstek ende vondst. Maar al te vaak zijn ze het dit jaar te ver gaan zoek en.

Product placement

Opmerkelij­k is ook hoe Vier, na het succes van vorig jaar , de product placement flink heef t opgedreven. De drie hoofdspons­ors – een automerk, een spor tketen en een touroperat­or – k wamen prominent in beeld. Zo stonden er in de eerste afle vering elf luxe wagens rond een vliegtuig dat op zijn beurt met de naam van de touroperat­or bedrukt was. De fie ts

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium