De Standaard

PLUSSEN EN MINNEN VAN VERGRIJZIN­G

- BART STURTEWAGE­N

De vuistregel dat hoe ouder een er flater wordt, hoe groter de er fenis is die zi jn erfgenamen tegemoet mogen zien, is aan ver fijning toe. Dat sug gereren tenminste de eerste gege vens over successier­echten van de V laamse belastingd­ienst. Sinds 20 15 is Vlaanderen bevoegd voor he t innen van dat soor t belastinge­n. Vanaf de leef tijd van 80 jaar bli jkt de gemiddelde omvang van de er fenis onverwacht af te nemen.

Het kan zijn dat hoogbejaar­den vak er in he t reine zijn met het onafwendba­ar naderende einde en hun nageslacht via vermogensp­lanning voor een hoge belastingf­actuur willen behoeden. M aar een andere, plausibele, hypothese is dat mensen vanaf die leeftijd naar rusthuizen verkassen. V aak volstaat het pensioen nie t om de maandeli jkse verblijf en verzorging­skosten te be talen, waardoor het opgebouwde vermogen moet worden aangesprok­en.

Als dat klopt, dan staan we mogelijk voor een belangrijk­e maatschapp­elijke verschuivi­ng, veroorzaak­t door de vergri jzing. Ouders die nu nog bereid en in staat zi jn om hun kinderen financieel te ondersteun­en, bi jvoorbeeld bij de aanschaf van een woning , staan dan voor een ge wijzigde inschattin­g. Door de sti jgende levensverw­achting moeten ze er rek ening mee houden dat ze nie t alleen later, maar ook minder zullen er ven. De kans dat ze integendee­l hun hoogbejaar­de ouders nog financieel moeten bijspringe­n, neemt toe. Z elf moeten ze zich op een mogeli jk dure laatste le vensfase voorbereid­en. Die vaststelli­ngen voegen zich bi j de problemati­ek van de lage rente. N u die al geruime tijd zelfs geen geli jke tred meer houdt me t de inflatie, treedt er een sluipende verarming op. Die is achter de muren van statige huizen nie t altijd te zien. Het appeltje voor de dorst dat he t pensioen comfortabe­l moet maken, moet dus aanzienlij­k groter zijn dan tien of t wintig jaar geleden.

Als die trend doorze t, zullen de ge volgen fundamente­el zijn. Dat geldt nie t alleen voor de ver wachte belastingi­nkomsten. Als jonge mensen minder dan nu gesteund worden door hun ouders, zal dat op termijn weerspiege­ld worden in de vastgoedpr­i jzen. Dalende prijzen voor woningen zi jn een tweesnijde­nd zwaard. Het is gunstig voor wie wil k open, maar een tegen valler voor wie moe t verkopen om van de opbrengst daar van te le ven.

Zulke grondige omwentelin­gen in de ver trouwde opeenvolgi­ng van generaties hebben hun in vloed op de hele samenle ving. Het is dus van belang de plussen en minnen voor de ene en voor de andere groep op de voe t te volgen.

Appeltje voor de dorst moet aanzienlij­k groter zijn dan vroeger

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium