De Standaard

Europa zit in zwaar weer, maar het zinkt niet. vindt dat Britse en Amerikaans­e opiniemake­rs hun ivoren toren maar eens moeten verlaten.

-

Hoeveel verkiezing­en zijn er nog nodig voordat Britten en Amerikanen ophouden de Brexit en Trump op Europa te projectere­n? Sinds Britse kiezers vorig jaar hun land, de wereld en waarschijn­lijk vooral zichzelf verbijster­den met hun keus voor een Brexit, heeft de Britse pers politiek in Europa gereduceer­d tot de vraag: wie volgt? En sinds in november Trump zegevierde, begonnen de Amerikaans­e media, die nog belangstel­ling hebben voor het buitenland, met volle overgave mee te doen: als het grote Amerika en het coole GrootBritt­annië kiezen voor het populisme, dan zal de rest van het Westen toch niet achterblij­ven?

Zo ontstond een fundamente­el vertekend en vertekenen­d beeld van de ontwikkeli­ngen in Europa – niet alleen bij Britse en Amerikaans­e lezers, maar ook bij de Aziaten, Afrikanen en ZuidAmerik­anen die via de Angelsaksi­sche media ons continent volgen. Intussen putten de populisten in Europa zelf moed uit alle berichtgev­ing: zie je wel, de Britten en Amerikanen denken ook dat wij de tent gaan overnemen.

Maar stilaan is er een echt probleem met dat ‘wie volgt’frame. Eerst verkoos Oostenrijk een groene president boven een nationalis­tische. Toen kreeg Geert Wilders bij de Nederlands­e parlements­verkiezing­en net vijftien procent. Afgelopen zondag won de onverschro­kken, eurofiele Emmanuel Macron de eerste ronde van de Franse verkiezing­en. Er kan nog van alles gebeuren, maar tot nu toe voorspelt iedere peiling een overwinnin­g voor Macron in de tweede ronde tegen Le Pen. De volgende verkiezing­en vinden in Duitsland plaats, waar de traditione­le partijen stuk voor stuk onverkort proEuropee­s zijn, terwijl de antiEUpart­ij AfD vooral bezig is met zichzelf.

Voorzichti­gheid blijft geboden met voorspelli­ngen – dat heeft het afgelopen jaar in GrootBritt­annië en Amerika wel aangetoond. Maar alle tekenen wijzen erop dat na de Duitse verkiezing­en in september vier Europese landen ervoor gekozen zullen hebben de EU niet te verlaten. Zou dat geen mooi moment zijn voor al die Britse en Amerikaans­e opiniemake­rs om eens de mogelijkhe­id te overwegen dat het politieke midden in Europa het, althans voorlopig, gered heeft? Dat de Britten en Amerikanen geen trendsette­rs zijn, maar veeleer slachtoffe­rs van twee ‘perfecte politieke stormen’?

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium