De Standaard

De lammetjes stoppen nooit met schreeuwen

- JEROEN STRUYS

Jonathan Demme serveerde psychologi­sche horror met ‘Silence of the lambs’ en vereeuwigd­e de Talking Heads met ‘Stop making sense’. Hij overleed gisteren aan kanker.

‘Voel je niet hoe er ogen over je lichaam gaan, Clarice? En zoeken je ogen niet naar wat je wil?’ Regisseur Jonathan Demme begreep welk pervers plezier we beleven in de cinema – en hoe gevaarlijk mannelijke obsessie kan zijn. Hij wist dat de hongerige ogen van het publiek meer willen dan het fatsoen toelaat. Door daarop in te spelen, scoorde hij in 1991 een megahit met The silence of the

lambs, waarin Jodie Foster als FBIagente Clarice Starling probeert in het hoofd te kijken van de kannibalis­tische seriemoord­enaar Hannibal Lecter.

Demme was de regisseur van de closeup. Door almaar dichter op het gezicht van Anthony Hopkins te kruipen, krijg je niet meer inzicht in zijn psychologi­e, maar het jaagt je wel de stuipen op het lijf. Zo kon Hopkins met zijn akelig geaffectee­rde dictie een van dé slechterik­en uit de filmgeschi­edenis neerzetten.

De film werd de grote slokop op de Oscars: behalve de Oscar voor beste film waren er ook beeldjes voor Foster (actrice), Hopkins (acteur), Demme (regisseur) en het script. Alleen It happened one

night en One flew over the cuckoo’s nest scoorden die ‘Big Five’. Demme leerde het vak, net als Scorsese en Coppola, in de jaren 70 van Roger Corman, koning van de lowbudgetf­ilm. Met Caged heat opende hij pretentiel­oos in het seventiesg­enre van de vrouwengev­angenisfil­m, met als belofte in de ondertitel: Rape, riot & revenge!.

In 1980 won hij de harten van de critici met de komedie Melvin

and Howard. Daarop mocht hij voor Hollywoods­tudio Warner

Swing shift maken met Kurt Russell en Goldie Hawn. De beginnende regisseur kreeg ruzie met de steractric­e en de studio greep in: Demme mocht niet de film maken die hij wou. De film flopte.

Demme keerde Hollywood de rug toe en liet zich inhuren door Talking Heads voor enkele concertopn­ames in 1983. Stop ma

king sense werd een van dé concertfil­ms, en een gekoesterd souvenir uit de eighties. Zonder veel hocus pocus: Demme vertrouwde volledig op de muziek, de energie van David Byrne en diens te grote kostuum.

Philadelph­ia

Muziek was belangrijk voor Demme, die verschille­nde documentai­res over Neil Young draaide. Laurie Anderson en John Cale schreven een soundtrack voor So

mething wild; Byrne voor Married to the mob. Voor die laatste film werkte Demme met de ster van het moment: Michelle Pfeiffer.

Hij wou haar liever dan Jodie Foster voor The silence of the

lambs, maar Pfeiffer bedankte vriendelij­k: te heikel onderwerp. Meteen na The silence of the

lambs scoorde hij een boxofficeh­it met Philadelph­ia. Tom Hanks won zijn eerste Oscar voor zijn vertolking van een advocaat met aids. Het is een van de eerste mainstream­films over aids en homofobie – en niet zonder de wat holle klank van rechtvaard­igheid.

Na die drie grote films was het vet van de soep. In 2004 waagde hij zich nog aan een remake van

The Manchurian candidate uit 1962. Een bescheiden terugkeer naar vroegere vorm kwam in 2008 met Rachel getting married. Maar niets zou nog het succes van begin jaren 90 evenaren.

De Oscarwinna­ar overleed gisteren in New York aan de gevolgen van kanker.

Michelle Pfeiffer bedankte vriendelij­k voor ‘The silence of the lambs’: te heikel onderwerp

 ?? © vum ?? Jodie Foster keek het kwaad – Anthony Hopkins – in de ogen in ‘The silence of the lambs’.
© vum Jodie Foster keek het kwaad – Anthony Hopkins – in de ogen in ‘The silence of the lambs’.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium