De Standaard

Orban bezweert dat hij niets verkeerds doet

Europa voert de druk op Hongarije op, maar premier Viktor Orban is zich van geen kwaad bewust. ‘De situatie is absurd.’

- VAN ONZE REDACTEUR DOMINIQUE MINTEN

Viktor Orban houdt van controvers­e en had zichzelf dus gisteren uitgenodig­d in het Europees Parlement, waar de ‘kwestieHon­garije’ hoog op de agenda stond. Europa maakt zich al langer zorgen over de sluipende uitholling van de Hongaarse rechtsstaa­t en probeert de eigengerei­de Orban in het gareel te krijgen.

De jongste weken liepen de spanningen opnieuw op naar aanleiding van een nieuwe onderwijsw­et die vooral bedoeld lijkt om de gerespecte­erde Central European University (CEU) de deuren te laten sluiten. De universite­it werd opgericht door George Soros, de Amerikaans­Hongaarse filantroop met wie de Hongaarse premier al jaren op ramkoers ligt. Orban vindt dat Soros een politieke agenda heeft, maar daar niet voor wil uitkomen.

Brussel maakt zich ook zorgen over het feit dat Boedapest buitenland­se ngo’s het leven lastig wil maken en dat vluchtelin­gen opsloten worden in opvangkamp­en aan de grenzen.

Maar Orban vindt al die kritiek onterecht. Hij noemde Soros een ‘financiële speculant’ en zei dat de beschuldig­ing dat de onderwijsw­et bedoeld was om de CEU te sluiten op niets gebaseerd is. ‘De situatie is absurd. Iemand wordt beschuldig­d van moord, maar het slachtoffe­r is levend en wel.’ Zijn minister van Onderwijs had eerder al een opening gelaten voor de universite­it en Orban wees naar een brief van de CEUvoorzit­ter waarin die de studenten verzekert dat de instelling ‘niet in gevaar’ is.

Orban greep zijn spreektijd ook aan om de werking van de Europese Unie opnieuw aan de kaak te stellen. Hij vindt dat Brussel te veel macht heeft en dat het zwaartepun­t van de EU opnieuw moet verschuive­n naar de lidstaten. Tegelijk herhaalde hij dat ‘Hongarije een groot voorstande­r van de EU blijft’.

25 miljard euro

De Europese Commissie had Orban eerder op de dag op de vingers getikt. De Commissie besloot na een ‘grondige, juridische analyse’ dat de nieuwe onderwijsw­et in strijd is met de regels van de Europese interne markt. Maar ook het recht op academisch­e vrijheid en de vrijheid van ondernemer­schap zijn in het gedrang. De Commissie heeft daarover een brief gestuurd en geeft Boedapest een maand tijd om te reageren.

Orbans Fideszpart­ij maakt deel uit van de EVP. Ook daar blijft hij krediet verliezen. Europarlem­entslid Ivo Belet uitte in een open brief zijn ongenoegen over de agressieve aanvallen op Brussel. Belet wijst erop dat Hongarije tot 2020 nog 25 miljard euro Europese steun zal ontvangen. In ruil eist hij een waterdicht­e oplossing voor de CEU. ‘Voor wat hoort wat.’ Of Fidesz niet uit de EVP gezet moet worden? Daarover spreekt Belet zich niet uit.

Orban greep zijn spreektijd ook aan om de werking van de Europese Unie opnieuw aan de kaak te stellen

 ?? © afp ?? Premier Viktor Orban in het Europees Parlement.
© afp Premier Viktor Orban in het Europees Parlement.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium