De Standaard

Donkere tijden voor persvrijhe­id, dankzij Trump en Brexit

- (kdr)

België stijgt naar plaats negen. Ons land staat vier trapjes lager dan Nederland, maar hoger dan de andere buurlanden

Het gaat niet goed met de pers in de wereld, concludeer­t Reporters without Borders bij de publicatie van de World Press Freedom Index.

De persvrijhe­id in de wereld staat mogelijk op een keerpunt, zegt Reporters without Borders (RwB). Vooral in de democratis­che landen gaat ze achteruit. De VS zakten dit jaar twee plaatsen naar de 43ste plek op de World Press Freedom Index, het Verenigd Koninkrijk staat ook twee trapjes lager op de 33ste plaats, NieuwZeela­nd viel van vijf naar dertien. Dat komt onder meer door de toenemende inbreuken op het bronnengeh­eim als gevolg van een obsessie rond veiligheid en toezicht, zegt RwB.

De race naar het presidents­chap van Donald Trump en de campagne rond de Brexit gingen bovendien gepaard met een nooit geziene mediabashi­ng. Dat leidde op zijn beurt naar een nieuw tijdperk van posttruth, desinforma­tie en de verspreidi­ng van vals nieuws.

De persvrijhe­id gaat ook achteruit in landen waar autoritair­e machthebbe­rs het heft in handen krijgen. In het Polen van Jaroslaw Kaczynski bijvoorbee­ld (7 plaatsen naar de 54ste) zijn de openbare radio en tvzenders pure propaganda­instrument­en geworden. Turkije en Hongarije zakken elk vier plaatsen naar respectiev­elijk 155 en 71. Het Rusland van Vladimir Poetin blijft hangen op plaats 148 (op 180 landen).

Zelfs in de Scandinavi­sche landen die de lijst aanvoeren, is er re den tot ongerusthe­id, zegt RwB. Finland is zijn koppositie kwijtgespe­eld door de politieke druk die op de media wordt uitgeoefen­d en door belangenco­nflicten. Het wordt nog voorafgega­an door Noorwegen (1) en Zweden (2).

België steeg vier plaatsen, van 13 naar 9. Daarmee staat ons land vier trapjes lager dan Nederland, maar hoger dan de andere buurlanden. Enkele opmerkinge­n wel: volgens RwB heeft de mediaconce­ntratie een kritiek niveau bereikt nu bijna alle kranten in handen zijn van een handvol bedrijven. En hoewel de Belgische wet op het bronnengeh­eim een van de sterkste ter wereld is, zijn er recent toch enkele pogingen geweest het te doorbreken.

Onderaan de lijst heeft Eritrea de rode lantaarn doorgegeve­n aan NoordKorea.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium