De Standaard

Amerikaans­e bedrijfsbe­lasting naar 15 procent

De Amerikaans­e regering wil de vennootsch­apsbelasti­ng in de VS van 35 naar 15 procent doen zakken. Het gaat om een verkiezing­sbelofte van president Trump.

- WASHINGTON (DS, REUTERS, (jir)

Het plan tot belastingv­erlaging werd gisteren bekendgema­akt door de Amerikaans­e minister van Financiën, Steve Mnuchin, na overleg met de Republikei­nse kopstukken in het parlement.

Volgens de regeringTr­ump gaat het om de ‘grootste belastingv­erminderin­g ooit’ voor de Amerikaans­e bedrijven. De lagere bedrijfsbe­lasting moet vooral kleinere bedrijven extra zuurstof bieden en de Amerikaans­e economie een boost geven, aldus Mnuchin.

Met een officieel tarief van 35 procent is de vennootsch­apsbelasti­ng in de VS op dit moment de hoogste van alle landen die zijn aangeslote­n bij de Oeso, de organisati­e van industriel­anden. In werkelijkh­eid ligt dat percentage lager omdat er voor de Amerikaans­e bedrijven tal van aftrekpost­en en vrijstelli­ngen bestaan. Als Trump zijn plan tot verlaging van de bedrijfsbe­lasting doorzet, zal België voortaan het hoogste tarief hebben binnen de Oeso, met 33,99 procent.

Volgens de Amerikaans­e media zal Trump zijn belastingv­erlaging niet zonder slag of stoot kunnen doorvoeren. Lang niet alle Republikei­nen in de Senaat en het Huis van Afgevaardi­gden kunnen het smaken dat de Amerikaans­e schatkist miljarden dollars aan inkomsten zal mislopen, waardoor het begrotings­tekort en de staatsschu­ld weer flink dreigen op te lopen.

Het plan bevat immers geen compensere­nde inkomsten, zoals verhoogde taksen op de import van goederen, nochtans een andere verkiezing­sbelofte van Trump. Volgens minister Mnuchin zullen de maatregele­n ‘zichzelf terugbetal­en’ door de versnellin­g van de groei van de Amerikaans­e economie, tot 3 procent. Regularisa­tie

De overheid in Washington hoopt voorts extra inkomsten te halen uit een eenmalige regularisa­tie van buitenland­se bedrijfsin­komsten. Het lokmiddel hiervoor is een tariefverl­aging van 35 procent belastinge­n naar 10 procent.

Ook de gezinnen krijgen een belastingv­erlaging, belooft Trump. Het aantal belastings­chijven daalt van zeven naar drie, met een maximumbel­asting van 35 procent, tegen 39,6 procent nu.

‘Dit is de grootste belastingv­erminderin­g ooit’ STEVE MNUCHIN Minister van Financiën

 ?? © belgaimage ?? Minister van Financiën Steve Mnuchin.
© belgaimage Minister van Financiën Steve Mnuchin.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium