De Standaard

CD&V koppelt Belfius aan Arco BRUSSEL I

CD&V wil pas groen licht geven voor de privatiser­ing van Belfius als er een oplossing is voor Arco, zegt Kamerlid Roel Deseyn.

- VAN ONZE REDACTEUR PASCAL DENDOOVEN

De raad van bestuur van de staatsbank Belfius heeft vorige week unaniem het standpunt ingenomen dat een privatiser­ing van Belfius het best verloopt via een beursgang. Het is nu aan de regering om dit standpunt al dan niet bij te treden. Het is een publiek geheim dat minister van Financiën Johan Van Overtveldt (NVA) een privatiser­ing genegen is. Alleen is de vraag wanneer ook de regering kleur gaat bekennen.

En daar riskeert het lastiger te worden. CD&VKamerlid Roel Deseyn maakte gisteren in De

Ochtend op VRTradio een koppeling tussen de privatiser­ing van Belfius en het Arcodossie­r. Volgens Deseyn moet er eerst een oplossing voor de Arcocoöper­anten komen voor de beursgang kan plaatsvind­en.

De politieke Arcokwesti­e is bij de beursgang van Belfius de olifant in de kamer. De koppeling hing al lang in de lucht, maar Deseyn benoemt ze nu expliciet.

Deseyn noemde een oplossing voor Arco nu meer dan ooit van belang. Als op de officiële route inzake vereffenin­g van Arco én de waarborgre­geling gewacht moet worden, is het nog jaren wachten. Verwacht wordt dat de vereffenin­g van Arco deze regeerperi­ode niet meer afgesloten wordt. Er is misschien wel een oplossing voor de realisatie van de bezittinge­n van Arco, maar met de passiva (de schulden en claims) is men nog lang niet rond. Onder meer het aandeelhou­derskantoo­r Deminor heeft Arco, de Staat én Belfius gedagvaard. Ook advocaat Geert Lessens heeft Belfius gedagvaard, dat op zijn beurt Arco heeft gedagvaard om tussenbeid­e te komen in de procedure. Al die procedures zouden met een minnelijke schikking waarbij de Arcocoöper­anten een vergoeding krijgen, opgelost kunnen worden. Maar dat is een kwestie van politieke wil.

 ??  ?? © blg Roel Deseyn.
© blg Roel Deseyn.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium