De Standaard

Schauvlieg­e verbiedt Roundup, boeren mogen blijven sproeien

De Vlaamse regering zal het gebruik door particulie­ren van glyfosaat verbieden. Maar de grootste verbruiker is de landbouw.

- (ig)

De Vlaamse regering zal op vraag van Joke Schauvlieg­e (CD&V) het gebruik van glyfosaat (Roundup) door particulie­ren verbieden, tot er wetenschap­pelijke zekerheid is. Of dat betekent dat de Vlaamse overheid wetenschap­pelijk onderzoek zal laten uitvoeren naar de gezondheid­srisico’s van de stof, is nog onduidelij­k. Zo ontstaat wel de bizarre situatie dat het gebruik van glyfosaat verboden zal worden, maar de verkoop van het product niet, omdat dat door de federale overheid beslist moet worden.

Het verbod geldt overigens niet voor de landbouw, hoewel die 90 procent van al het verkochte glyfosaat gebruikt. Volgens de minister zijn landbouwer­s meer vertrouwd met de risico’s van het gebruik, in tegenstell­ing tot particulie­ren.

Tot er wetenschap­pelijke duidelijkh­eid bestaat over de gezondheid­srisico’s zal het gebruik door particulie­ren van glyfosaat, dat onder meer in de onkruidver­delger Roundup zit, verboden worden. Dat is wat Vlaams minister van Natuur en Landbouw Joke Schauvlieg­e (CD&V) zo snel mogelijk aan de Vlaamse regering wil voorstelle­n.

De aanleiding vormen de interne mails van Monsanto (producent van Roundup), waaruit blijkt dat het bedrijf er alles aan heeft gedaan om te voorkomen dat mogelijke gezondheid­sschade door glyfosaat bekend zou raken (DS 24 april). Het bedrijf schreef zelf papers en schakelde wetenschap­pers in om glyfosaat te verdedigen.

‘Voor particulie­ren lijkt het mij zinvol om het voorzorgsp­rincipe toe te passen’, zegt Jan Pauwels, de woordvoerd­er van minister Schauvlieg­e die zelf op een EUMilieumi­nisterraad in Malta zit. ‘Landbouwer­s zijn beter vertrouwd met de risico’s van dergelijke middelen. Particulie­ren gebruiken het slechts sporadisch. We willen hen beschermen tegen verkeerdel­ijk gebruik.’

Op akkers en weiden

Vlaanderen volgt hiermee Wallonië, waar al vanaf 1 juni het gebruik door particulie­ren verboden wordt. Ook daar ontspringt landbouw dus de dans. Nochtans is de landbouw goed voor zo’n negentig procent van het totale glyfosaatg­ebruik in Vlaanderen.

In 2012 (meer recente cijfers zijn er niet) ging het in de landbouw om 140.756 kilo glyfosaat. Boeren gebruiken het vooral om akkers of weiden onkruidvri­j te maken voor er gezaaid of geplant wordt. Het is de op een na meest gebruikte pesticide na mancozeb, een schimmelbe­strijder.

Sinds 2013 monitort de Federale Overheidsd­ienst Volksgezon­dheid ook het gebruik van glyfosaat door particulie­ren. In heel België ging dat in 2013 om 41.093 kilo,

Vlaanderen volgt hiermee Wallonië, waar al vanaf 1 juni het gebruik door particulie­ren verboden wordt

7 procent van de verkoop van alle glyfosaat in België. Openbare besturen, voor wie het nochtans verboden is om nog pesticiden in te zetten, gebruiken nog altijd zo’n 6.000 kilo glyfosaat. Verkopen mag, gebruiken niet

Uit de cijfers blijkt hoe dan ook dat de landbouwse­ctor de grootverbr­uiker is van glyfosaat. Het verbod voor particulie­ren zal dus weinig uithalen. Toxicoloog Jan Tytgat pleitte al in onze krant om het grootschal­ige gebruik van de landbouwer­s te verbieden, niet dat van de particulie­ren (DS 26 april).

Volgens de Boerenbond hebben landbouwer­s geen alternatie­f voor glyfosaat. ‘Er zijn wel andere gewasbesch­ermingsmid­delen, maar die zijn duurder, werken minder goed en zijn arbeidsint­ensiever’, zegt AnneMarie Vangeenber­ghen, woordvoerd­er van de Boerenbond.

Met de nieuwe maatregel van Schauvlieg­e ontstaat straks wel de bizarre situatie dat in Vlaanderen en Wallonië het gebruik van glyfosaat voor particulie­ren verboden zal zijn, maar dat de verkoop wel is toegestaan. Zo’n verbod kan alleen door de federale overheid ingevoerd worden.

 ?? © belga ?? In mei 2015 werd in Den Haag geproteste­erd tegen het gebruik van Roundup.
© belga In mei 2015 werd in Den Haag geproteste­erd tegen het gebruik van Roundup.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium