De Standaard

Le Pen zet Macron te kijk in thuisstad

Terwijl Emmanuel Macron in de kamer van koophandel sprak met een vakbondsde­legatie, nam Marine Le Pen hem in snelheid met een verrassing­sbezoek aan de stakende arbeiders van een fabriek in Amiens. Symptomati­sch voor de moeilijkhe­den die de leider van En M

- VAN ONZE REDACTEUR BART BEIRLANT

‘Het spook van Amiens.’ Die bijnaam hadden ze hem al gegeven, de werknemers van de Whirlpoolf­abriek in de noordelijk­e Franse stad, omdat hij tot nu toe niet was komen opdagen. De directie had nochtans al begin dit jaar besloten dat de fabriek in juni volgend jaar dichtgaat. De productie verhuist naar het Poolse Lodz, 290 jobs staan op de helling.

Gisteren kwam Emmanuel Macron alsnog naar zijn geboortest­ad om er te praten met de vakbonden – hij had van de directie geen toelating gekregen om het fabriekste­rrein te betreden. Volgens zijn campagnete­am wilde hij tonen dat hij durft te gaan ‘naar die plekken waar men niet voor hem gestemd heeft’.

Maar terwijl hij in een zaal van de lokale kamer van koophandel praatte met de vakbondsve­rtegenwoor­digers, dook Marine Le Pen op aan de poorten van de fabriek om er met de arbeiders te praten. De verrassing was compleet. ‘Ik ben waar ik moet zijn, te midden van de arbeiders’, zei Le Pen. Ze verweet de voormalige minister van Economie aan de kant te staan van de ‘oligarchie en de werkgevers’. Een kwartier later was ze opnieuw weg, na beloofd te hebben dat zij de site zal redden.

Macron besloot daarna alsnog naar de fabriek te trekken en met de werknemers te praten. Bij zijn aankomst werd hij onthaald op een fluitconce­rt, maar na een discussie van 40 minuten vertrok hij met een reeks handdrukke­n. Macron waarschuwd­e voor valse beloftes zoals nationalis­eringen en beloofde alleen dat hij alles zal doen om een overnemer te vinden. ‘Het antwoord op wat u overkomt, bestaat niet in het sluiten van de grenzen’, klonk het. ‘Wie u dit vertelt, liegt. De grenzen sluiten zal leiden tot de vernietigi­ng van duizenden jobs die leven van open grenzen.’

Bezorgde Hollande

De wereldbeel­den van Macron en Le Pen kwamen zo samen in Amiens. Die laatste slaagde er wel in om haar tegenstand­er in het defensief te dringen – voor het oog van de tvcamera’s – en zich te profileren als ‘de kandidaat van het volk’. Amiens paste perfect in haar strategie voor de tweede ronde van de presidents­verkiezing­en: kiezers lokken die zondag voor de ui terstlinks­e kandidaat JeanLuc Mélenchon hebben gestemd – goed voor 19,5 procent van de stemmen. Daarom ook liet ze tijdelijk het voorzitter­schap van het Front National vallen.

Tijdens een interview dinsdagavo­nd op de Franse televisie maakte Le Pen het glashelder: ‘Ik zie niet goed hoe die kiezers van La France Insoumise (‘Opstandig Frankrijk’, de partij van Mélenchon, red.) zullen stemmen voor het onderworpe­n Frankrijk. Macron, dat betekent een Frankrijk dat onderworpe­n is aan de EU, aan Duitsland en aan de Verenigde Staten.’ In dezelfde beweging zette ze Macron neer als de man van de ‘oligarchie’ en de elite die vergadert in een chambre de commerce.

Macron daarentege­n lijkt niet goed te weten hoe hij die tweede ronde moet aanpakken. President François Hollande zei dinsdag al dat men niet lijkt te beseffen wat er zondag gebeurd is – een zinnetje dat voor Macron bedoeld was. ‘Het is nodig om uiterst ernstig en gemobilise­erd te blijven. Een stem, die moet je verdienen, die moet je veroveren.’ Een vertrouwel­ing van Hollande liet aan Le Mon

de weten dat ‘de president vol onrust merkt dat Marine Le Pen een strak geregissee­rde en profession­ele campagne voert, terwijl Macron lijkt na te genieten van zijn overwinnin­g’. ‘Als ik het mag zeggen, het is Le Pen die en marche is’, sprak JeanChrist­ophe Cambadélis, de eerste secretaris van de PS.

Republikei­ns front

Macron hield zondagavon­d na zijn overwinnin­g een matte toespraak waarin hij te zegezeker overkwam. Daarna maakte hij de fout met medewerker­s en vrienden voor het oog van de camera’s te gaan dineren in brasserie La Rotonde – iets waarvan veel kiezers van Mélenchon alleen kunnen dromen. Volgens Franse media hadden sommige medewerker­s hem nochtans afgeraden dat te doen, omdat het herinnerin­gen kon oproepen aan het diner dat Sarkozy na zijn overwinnin­g in 2007 hield in (het veel duurdere) Fouquet’s.

Een tegenslag voor Macron is ook dat het ‘republikei­ns front’ tegen het Front National niet zo stevig is als in 2002, toen JeanMarie Le Pen de tweede ronde haalde. Oudpreside­nt Nicolas Sarkozy maakte gisteren bekend dat hij voor Macron zal stemmen, maar een oproep aan de kiezers van zijn partij (Les Républicai­ns) om hetzelfde te doen, kwam er niet. Medewerker­s van Mélenchon verklaarde­n fel dat ‘er geen enkele stem naar het FN mag gaan’. Maar zelf wil Mélenchon niet zeggen op wie hij zal stemmen op 7 mei, terwijl hij in 2002 nog riep dat ‘de stemmen voor het FN tot een minimum herleid moeten worden’.

Toch verslaat Macron ook volgens de laatste peiling Le Pen met 60,5 procent tegenover 39,5 procent van de stemmen – een verhouding die al weken onverander­d blijft.

‘Als ik het mag zeggen, het is Le Pen die en marche is’ JEANCHRIST­OPHE CAMBADÉLIS Eerste secretaris PS

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium