De Standaard

MEER DRUK OP HERVORMING WINSTBELAS­TING

- RUBEN MOOIJMAN

Elk jaar blijkt uit de Oesostatis­tieken dat arbeid nergens zo zwaar belast wordt als in België. Wat de lasten op bedrijfswi­nsten betreft, bekleedt een ander land de koppositie: de Verenigde Staten. De vennootsch­apsbelasti­ng bedraagt er 35 procent, het hoogste percentage in de westerse wereld.

Maar president Donald Trump is van plan om de plaats van zijn land op de ranglijst danig te verlagen. Hij wil de vennootsch­apsbelasti­ng van 35 procent naar 15 procent brengen, zo kondigde hij gisteren aan. Het is verre van zeker of hij zijn plan erdoor krijgt. Het Congres vraagt zich af hoe de begroting in die omstandigh­eden op de rails gehouden kan worden.

Maar als het de Amerikanen lukt om hun tarief te verlagen, wordt de kans reëel dat ons land binnenkort ook wereldkamp­ioen is in het belasten van bedrijfswi­nsten. Het Belgische tarief ligt nu een fractie hoger dan het Franse, maar ook president in spe Emmanuel Macron wil het tarief verlagen – in zijn geval naar 25 procent. Dat België jaarlijks twee belastingr­anglijstje­s zou aanvoeren, zou rampzalig zijn voor het investerin­gsklimaat in ons land. De ontwikkeli­ngen in het buitenland verhogen dus de druk op de regering om ook de Belgische vennootsch­apsbelasti­ng onder handen te nemen.

Trump presenteer­de zijn plan 96 dagen na zijn inaugurati­e. In ons land is de regering 928 dagen na de eedafleggi­ng nog niet altijd niet zo ver. De voornemens voor een hervorming van de vennootsch­apsbelasti­ng zijn er, alleen komt het maar niet tot uitvoering ervan. En hoe langer men ermee wacht, hoe lastiger het wordt. De inkomsten uit de vennootsch­apsbelasti­ng worden steeds belangrijk­er voor de begroting. Het jaarversla­g van de Nationale Bank toont dat de opbrengste­n uit belastinge­n op ondernemin­gswinsten van 8,1 miljard in 2009 gestegen zijn naar 15,2 miljard vorig jaar. Dat komt onder meer doordat enkele voordeeltj­es zijn weggevalle­n (de excess profit rulings) of in omvang verminderd (de notionelei­nterestaft­rek). Het effectieve tarief van de vennootsch­apsbelasti­ng komt daardoor steeds dichter bij het nominale te liggen. Dat maakt een budgetneut­rale hervorming erg moeilijk. Er zijn steeds minder voordeelre­gelingen te schrappen om de nominale verlaging mee te financiere­n.

De regering heeft de keuze: zo snel mogelijk knopen doorhakken en het gezichtsve­rlies beperken, of eerlijk zijn en toegeven dat een hervorming niet langer haalbaar is.

Dat België twee belastingr­anglijstje­s zou aanvoeren, zou rampzalig zijn voor het investerin­gsklimaat

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium