De Standaard

Helikopter­deal met gevolgen

-

Patokh Chodiev, Alijan Ibragimov en Alexander Mashkevitc­h, drie zakenlui uit Kazachstan en Oezbekista­n, sloten in juni 2011 een

minnelijke schikking af met het Brusselse parketgene­raal. Op die manier kochten ze na een juridische lijdensweg van 15 jaar hun rechtszaak wegens witwassen en schriftver­valsing af.

De drie waren de eersten die gebruik konden maken van de wet op de verruimde minnelijke schikking, die in maart 2011 tegen een sneltreinv­aart door het Belgische parlement werd gejaagd.

Een Frans gerechteli­jk onderzoek bracht in 2013 aan het licht dat een FransBelgi­sch advocatent­eam, onder leiding van de Franse advocate Catherine Degoul en de Belgische minister van Staat Armand De Decker (MR), uitgebreid had gelobbyd om de wet erdoor te krijgen in het voordeel van Chodiev en co. Ze zouden dat gedaan hebben op vraag van het Franse Elysée.

Frankrijk wilde namelijk een lucratief helikopter­contract afsluiten met Kazachstan. De Kazachse president Nursultan Nazerbayev zou Frankrijk gevraagd hebben om wel eerst de gerechteli­jke problemen van zijn goede vriend Chodiev in ons land te regelen.

Behalve de naam van Armand De Decker werden ook die van de toenmalige Belgische ministers van Justitie (Stefaan De Clerck, CD&V), Buitenland­se Zaken (Steven Vanackere, CD&V) en Financiën (Didier Reynders, MR) door de Franse ambtenaar JeanFranço­is des Rosaies genoemd als mogelijke betrokkene­n, in een door het Franse satirische blad Le Canard En

chainé gelekte mail.

Zowel in Frankrijk als in ons land loopt er een gerechteli­jk onderzoek naar de zaak, die intussen bekendstaa­t als ‘Kazachgate’. Omdat er mogelijk ook een Brusselse magistraat – JeanFranço­is Godbille – bij de zaak betrokken is, wordt het onderzoek intussen gevoerd in Bergen. Parallel met het gerechteli­jk onderzoek buigt ook een parlementa­ire commissie zich sinds januari over Kazachgate.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium