De Standaard

Club kan weer een vuist maken

Vijf nieuwe namen, een vergevings­gezind publiek en twee dolle minuten hebben Club doen opstaan na de blamage in Anderlecht.

- Jupiler Pro League VOETBAL

GUILLAUME MAEBE

BRUGGE I Het was afwachten hoe het Jan Breydelsta­dion zijn gevallen helden zou ontvangen. De vorige thuiswedst­rijd – tegen Charleroi – mocht Club Brugge nog aanvatten als grootste uitdager van Anderlecht, de match gisteren was er eentje om zijn plek in de top drie te verstevige­n. En de eerste thuismatch na de blamage in Anderlecht. Jan Breydel oogde kaal. Niet door de paar lege zitjes – hoewel de thuisvakke­n in Playoff 1 uitverkoch­t zijn, bleven een paar fans thuis –, wel door de sfeer. Het publiek oogde rustig, verslagen, zelfs een beetje angstig. En wat was het stil.

You’ll Never Walk Alone schalde door de boxen. Plots toch wat sfeer. En José Izquierdo die vlak voor de aftrap zijn Gouden Schoen kreeg uitgereikt, zorgde een eerste keer voor handgeklap. Het pu bliek liep warm, kreeg weer wat moed. Na de zielloze nederlaag op Anderlecht herkenden veel supporters zich niet meer in hun blauwzwart. Michel Preud’homme gaf hen gelijk en beloofde met de botte bijl door zijn opstelling te gaan. ‘Voortaan stel ik alleen nog jongens op die voor Club Brugge willen spelen.’ Het resulteerd­e in zes wijziginge­n. ‘Wesley (voor Vossen, red.) en Limbombe (voor

Rotariu, red.) konden niet aan de match beginnen, maar bij de anderen wilde ik de druk van de schouders halen’, verklaarde Preud’homme vooraf zijn keuze. Die ‘gestraften’ waren Engels – voor Poulain –, Van Rhijn – voor Palacios – en initieel ook Vanaken die uiteindeli­jk toch in de basis moest beginnen voor de geblesseer­d uitgevalle­n Refaelov. Claudemir verving de geschorste Vormer. Na een paar stevige tackles durfde het publiek deze ploeg voorzichti­g te omarmen. Beetje bij beetje. ‘C’Mon Bruges!’ De hoop op een ommekeer groeide.

Tot er na vijftien minuten voetbal een bittere pil volgde. Een goal van Dimata, na een verre voorzet van Antunes en goed afleggen met het hoofd van Berrier. Butelle – die er allesbehal­ve goed uitzag bij die fase – verslagen. Het publiek dat hoop inruilde voor woede. Er werd gemord, gegromd, gezucht. Bij elke foute pass werd de massa een tikkeltje kwader. Zeker als die mindere pass van Vanaken kwam. Recordaank­oop van vier miljoen euro, maar in deze tijden van tegenslag kop van jut. Bij elk foutje kreeg hij het publiek over zich heen. Vanaken ligt naar eigen zeggen niet wakker van zijn statistiek­en of kritiek, maar dit knaagde. Volledig van slag stuurde hij pardoes Vandendrie­ssche alleen op doel richting Butelle. 02, wat zou dat gegeven hebben? Pure rampspoed, voorspelle­n we.

Knuffel voor Izquierdo

Maar zover kwam het niet. Na een halfuur stressen en zwoegen, kende Club zijn zo verhoopte ommezwaai. Twee goals in evenveel minuten. Plots. Het lukte gewoon. Eerst Vossen die na een snelle vrije trap en een misser van Rotariu in de rebound kon scoren. Vervolgens Izquierdo zelf, nadat opnieuw Rotariu een mooie kans bijna verkwansel­de. Izquierdo ontplofte, de ploeg ontplofte, het stadion ontplofte. Eindelijk eens

Hoewel de thuisvakke­n in Playoff 1 uitverkoch­t zijn, bleven een paar Brugse fans thuis

kunnen lachen, voor het eerst in deze Playoff 1. Het maakte wat los bij de ploeg. Club ging beter spelen, zag De Bock nog uitvallen met een hoofdletse­l, maar kwam eindelijk aan vlotte combinatie­s en kansen. Rotariu had er een paar kunnen maken – zeker – maar de kers op de taart was weggelegd voor de grootmeest­er zelf: José Izquierdo. Een harde knal voorbij Dutoit –ingekomen voor de geblesseer­de Proto en niet echt attent bij de poging van de Colombiaan en de 31 op het bord. Knuffel van Preud’homme als geschenk. De veilige voorsprong, daar kon een licht drukkend KV Oostende niets meer aan veranderen. Het was eigenlijk Club zelf dat naliet een vierde, vijfde of zelfs zesde treffer te maken. De Kustboys blijven na een nieuwe nederlaag laatste in PO1, Club blijft na deze eerste zege in zeven matchen derde, in het zog van AA Gent. De titel is verloren, Champions Leaguevoet­bal nog niet.

 ??  ?? Met twee doelpunten van Gouden Schoen José Izquierdo (r.) pakte Club Brugge zijn eerste overwinnin­g in Playoff 1.
Met twee doelpunten van Gouden Schoen José Izquierdo (r.) pakte Club Brugge zijn eerste overwinnin­g in Playoff 1.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium