De Standaard

Belfius snelste digitale groeier

De mobiele app wordt steeds meer een strijdwape­n tussen banken. Volgens McKinsey groeit Belfius digitaal het snelst.

- VAN ONZE REDACTEUR PASCAL DENDOOVEN

BRUSSEL I De mobiele app wordt steeds meer een spil in het gevecht om de Belgische particulie­re klant. Uit een enquête van het onderzoeks­bureau GfK blijkt dat één klant op de vijf bereid is van bank te veranderen voor een betere app. Bij jongeren zou dat zelfs één klant op de drie zijn.

Sommigen middelgrot­e banken zoals Argenta en Crelan hebben het appbankier­en lang onderschat en staan op achterstan­d. Argenta is zich daarvan bewust en kocht eerder dit jaar chief informatio­n officer Geert Van Hove weg bij Belfius. De nieuwe Franse ceo van Crelan zei recent nog overwegend in het ‘oude bankmodel’ te geloven.

De opkomst van het mobiel bankieren lijkt meer en meer voor een tweedeling te zorgen in de markt waarbij Belfius en KBC duelleren om het marktleide­rschap in appbankier­en voor particulie­re klanten. Een studie van McKinsey bij 179 banken concludeer­t dat Belfius de bank is met de snelste groei in digitaal bankieren. ‘We denken dat we in oktober de kaap ronden van 1 miljoen actieve gebruikers, een verdubbeli­ng tegenover eind 2015’, zegt Geert Van Mol, chief digital officer van Belfius. Het gaat om klanten die gemiddeld 26 keer per maand inloggen.

De twee andere grote banken in België, BNP Paribas Fortis en ING, lijken in het uitrollen van hun strategie meer rekening te moeten houden met de groep waar ze deel van uitmaken, respectiev­elijk een Franse en een Nederlands­e. Zo nam BNP Paribas Fortis als enige grootbank in België niet deel aan Payconiq, de grote concurrent van de Bancontact­app voor betalingen met de smartphone in de handel of aan vrienden. ING is er wel bij omdat het mee aan de wieg stond van Payconiq.

Klanten van BNP Paribas Fortis logden zich afgelopen jaar 235 miljoen keer in op de Belgische app, dat is minder dan bij het kleinere Belfius of bij KBC. BNP Paribas Fortis zag pas afgelopen jaar appbankier­en in termen van inlogmomen­ten het klassiek pcbankiere­n overtroeve­n. Belfius zag dit al in 2014 gebeuren.

Het aandeel van de app in de verkoop van bankproduc­ten is nog bescheiden, maar het groeit snel. Volgens McKinsey steeg het aandeel van de verkoop van bankproduc­ten via de app bij Bel fius afgelopen jaar tot 3,1 procent, tegenover 2,3 procent een jaar eerder. Belfius wil tegen 2020 alle bank en verzekerin­gsproducte­n mobiel en zonder dat er nog papier aan te pas komt, kunnen aanbieden. ‘We zijn nu halverwege ons traject. Voor de verzekerin­gsproducte­n moeten we ons ITplatform grondig vernieuwen’, zegt Van Mol. De factuur van de transforma­tie loopt intussen op, wat betekent dat schaal belangrijk wordt. KBC Groep investeert tot eind 2020 1,5 miljard euro in de digitale transforma­tie. Belfius spreekt over minimaal 100 miljoen per jaar.

‘Tegen 2020 willen we alle financiële producten digitaal en papierloos aanbieden’ GEERT VAN MOL CDO Belfius

 ??  ?? © Rhonald Blommestij­n
© Rhonald Blommestij­n

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium