De Standaard

Gedragscod­e voor ngo’s die bootvlucht­elingen redden

Met maar liefst twaalf muzikale bestemming­en op de agenda dient het drukste festivalwe­ekend van de zomer zich aan. Van Les Ardentes tot Ostend Beach: wij gidsen u door het land om er het meeste van te maken.

- VAN ONZE REDACTEUR KASPER GOETHALS

De Europese ministers van Binnenland­se Zaken hebben zich gebogen over de toenemende migratie via de Libiëroute. Ze beloven Italië te steunen en gaan akkoord met een gedragscod­e voor ngo’s die migranten redden.

De migratiero­ute tussen Libië en Italië wordt populairde­r én dodelijker. Rome trekt aan de alarmbel en wil dat er, behalve meer geld, een gedragscod­e komt voor ngo’s. Die hebben dit jaar 34% van de 85.000 migranten gered. Als ngo’s zo ‘groot’ worden, moeten ze gestructur­eerder werken, vindt Europa.

Italië en verschille­nde andere EUlanden denken dat de reddingsop­eraties van ngo’s, steeds dichter bij de Libische kust, tot meer migranten en steeds gammelere bootjes leiden. De eerste schets van de Italiaanse gedragscod­e (zie inzet) bepaalt dat de ngo’s in geen enkel geval Libische wateren binnen mogen, dat ze geen contact mogen hebben met smokkelaar­s en dat ze de poli tie moeten toelaten op hun boten. Als ze de code niet naleven, mogen ze de Italiaanse havens niet meer in.

‘Een goede zaak’, zegt staatssecr­etaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (NVA), die samen met minister van Binnenland­se Zaken Jan Jambon (NVA) op de bespreking in Tallinn aanwezig was. De toenemende migratie vanuit Afrika naar Italië stond er boven aan de agenda. Francken vindt het vooral belangrijk dat ngo’s worden gedwongen om politie en Frontexper­soneel aan boord toe te laten. ‘Zo kunnen we het gedrag van de smokkelaar­s beter in kaart brengen. De ngo’s vinden dat zoiets niet tot hun humanitair­e taak behoort, maar daar is Italië het niet mee eens. Wij evenmin. We moeten de mensensmok­kel aanpakken, en de gedragscod­e helpt ons daarbij.’

Artsen Zonder Grenzen – de grootste van de negen ngo’s die reddingsop­eraties organisere­n – reageert afkeurend op de eerste schetsen van het Italiaanse plan. ‘We zijn nog niet officieel ingelicht over de gedragscod­e, maar de eerste signalen die we krijgen, zijn niet goed. Door dit plan zullen we over minder boten beschikken om mensen te redden. Dat kan migranten in nood veroordele­n tot een zekere dood op zee’, zegt Aurélie Ponthieu, de migratieex­pert van AZG. ‘In plaats van zich te concentrer­en op een gedragscod­e voor ngo’s, zouden Europese landen zich beter bezighoude­n met het aanbieden van alternatie­ven voor de dodelijke oversteek.’

‘Ik weet dat zo’n gedragscod­e niet zaligmaken­d is’, geeft Theo Francken toe. ‘Migratie is te complex om het met één maatregel op te lossen.’ Hij verwijst naar andere voorstelle­n uit het actieplan dat de Europese Commissie eerder deze week lanceerde

(DS 5 juli). ‘We moeten ook inzetten op hervestigi­ng van oorlogsvlu­chtelingen vanuit Afrika.’

‘Deze code veroordeel­t meer migranten tot de dood op zee’ AURÉLIE PONTHIEU Migratieex­pert Artsen Zonder Grenzen

1 Les Ardentes, Luik 14.00 uur

De podiuminde­ling is veranderd, maar de focus op electro en hiphop is overeind gebleven. Begin de dag met het Brusselse synthtrio Ulysse (14 uur), dat zich vorig jaar sympathiek maakte door te blijven spelen ondanks een smeltende drumcomput­er. Amuseer u nog tot 17 uur in de gloednieuw­e gaming zone (waar u zélf voor guitar hero kan spelen) en bij de eclectisch­e eettentjes op de Route des Saveurs, want hierna wordt het hectisch. Prijs? Ticket: € 55. Bier: € 2,5.

Moet ik langer blijven? Wel als u van hiphop houdt: met ook Roméo Elvis, Rae Sremmurd en Desiigner is Les Ardentes dé place

to be voor moderne rap.

2 Sjock Festival, Gierle 19.00 uur

Maak een tussenstop om uw baggy jeans en oversized Tshirt te wisselen voor een vetkuif en een strakke jeans, want Sjock is het walhalla voor punk, garage rock en rockabilly. Geniet van de verwarrend genaamde rockabilly­act The Rhumba Kings (19.45 uur), maar niet te lang: u hebt een druk schema. Prijs? Ticket: € 35. Bier: € 2. Blijven? Voor wie zich vrijdag amuseert, loont het de moeite om zaterdag terug te komen voor de punkrockle­gende Bad Religion.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium