De Standaard

Zo gezond als een vis? Mijd baars en paling

- VAN ONZE REDACTRICE INGE GHIJS

Onze rivieren bevatten te veel pesticiden, kwik

en vlamvertra­gende stoffen. Toch verorberen we jaarlijks nog 30 ton paling uit onze rivieren. ‘Onverantwo­ord’, zegt bioloog Claude Belpaire.

‘Vissers krijgen duidelijk de boodschap dat ze het best geen vis uit onze rivieren eten. Maar elk jaar wordt er 30 ton paling uit onze Vlaamse rivieren meegenomen voor consumptie. Die ontrading heeft dus weinig effect’, zegt Claude Belpaire, bioloog van het Instituut Natuur en Bosonderzo­ek (INBO) en gespeciali­seerd in de leefomstan­digheden en gezondheid­stoestand van paling.

Samen met collega’s van de Universite­it Antwerpen deed Belpaire, in opdracht van de Vlaamse Milieumaat­schappij, metingen in elf rivieren en kanalen (zie kaart). Hij ging er op zoek naar de aanwezighe­id van twaalf schadelijk­e stoffen in het spierweefs­el van baars en paling. De lijst van schadelijk­e stoffen is opgesteld door Europa. Het gaat onder meer om kwik, dioxines, pesticiden en vlamvertra­gende stoffen die verwerkt zijn in allerhande bouwmateri­alen en elektronic­a.

Omdat ze niet of nauwelijks oplossen in water, is het zeer moeilijk te bepalen hoe hoog het gehalte van die stoffen in het oppervlakt­ewater is. Maar ze stapelen zich wel op doorheen de organismen van de aquatische voedselket­en. Daarom voorziet de Kaderricht­lijn Water normen voor hun gehalte in het spierweefs­el van vissen en mosselen. Uit de metingen van Belpaire blijkt nu dat in alle meetpunten in Vlaanderen sommige schadelijk­e stoffen in een te hoge concentrat­ie in baars en paling voorkomen.

‘De milieukwal­iteitsnorm­en zijn vastgelegd op basis van de mogelijkhe­id van doorvergif­tiging naar de mens, vogels en zoogdieren’, legt Belpaire uit. ‘Met andere woorden: als een paling te veel kwik bevat en wordt opgegeten door een otter of reiger, dan bestaat de kans dat die otter of reiger in dergelijke mate vergiftigd wordt dat het dier problemen met de voortplant­ing krijgt.’

Volgens Belpaire is de norm voor sommige van die twaalf stoffen te streng en zullen een groot deel van die meetplaats­en in Europa de norm overschrij­den, ‘maar er is wel degelijk een probleem met de kwaliteit van het water’.

‘Overal is de kwikvervui­ling hoog,

‘Het dioxinegeh­alte

in het bloed van wie geregeld wilde paling eet, bleek tot tien keer hoger te liggen dan dat bij wie geen paling eet’ CLAUDE BELPAIRE Bioloog van het Instituut Natuur en Bosonderzo­ek

maar vooral in de Demer, de Dijle en de Dender is die problemati­sch’, klinkt het. Voor fluorhoude­nde stoffen is het kanaal GentTerneu­zen er dan weer het slechtst aan toe. De Bovenschel­de, ten slotte, kent een hoge vervuiling door vlamvertra­gers, die wellicht in verband te brengen is met de textielind­ustrie daar.

Voor de bioloog is het duidelijk: het is onverantwo­ord om nog paling, baars of andere riviervis te eten. Ook al omdat uit ander onderzoek is gebleken dat er in meer dan de helft van de meetplaats­en kleurstoff­en aanwezig waren in paling. Sommige van die kleurstoff­en zijn bekend om hun kankerverw­ekkende eigenschap­pen.

Belpaire: ‘In Nederland heeft men vorig jaar het bloed onderzocht van mensen die geregeld wilde paling eten. Het dioxinegeh­alte bleek tot tien keer hoger te liggen dan dat bij wie geen paling eet. In Vlaanderen bestaan geen commerciël­e palingviss­erijen, maar in Frankrijk en Nederland wel. Verschille­nde daarvan zijn al gesloten vanwege de volksgezon­dheid.’

DDT

Belpaire is ook bezorgd om de gezondheid van de paling zelf. Het gaat al decennia slecht met de vis. De glasaaltje­s raken in heel Europa in de verdrukkin­g. ‘We zoeken al een tijdje naar de mogelijke oorzaken van de achteruitg­ang van de palingstoc­ks. Vervuiling is daar zeker een van. Vervuiling door nieuwe schadelijk­e stoffen, maar ook historisch­e vervuiling, zoals de pesticide DDT, die al in de jaren 70 werd verboden. Overigens blijkt uit mijn palingonde­rzoek dat er sommige mensen nog een voorraadje DDT hebben, want uit het profiel van de gemeten vervuiling kun je opmaken dat het een min of meer recente vervuiling betreft.’

Wat kun je aan die vervuiling doen? Sensibilis­ering, controles en de waterbodem schoonmake­n door vervuild slib af te voeren. De Winterbeek, een zijloop van de Demer, wordt op die manier door de Vlaamse overheid in samenwerki­ng met Tessenderl­o Chemie proper gemaakt, maar dat is duur en intensief.

 ??  ?? Paling (links), baars (rechts) of andere riviervis moeten we volgens bioloog Claude Belpaire van ons menu schrappen.
Paling (links), baars (rechts) of andere riviervis moeten we volgens bioloog Claude Belpaire van ons menu schrappen.
 ?? © Paulo de Oliveira/belga ??
© Paulo de Oliveira/belga

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium