De Standaard

VANAF WANNEER WORDEN ZE ‘ONS’ PROBLEEM?

- KAREL VERHOEVEN

De cruciale vraag waarmee Europa worstelt in de heropflakk­erende vluchtelin­gencrisis, is in se niet rechts of links. Ze is ook niet politiek. Op de keper beschouwd is ze hoofdzakel­ijk praktisch: vanaf wanneer worden die vluchtelin­gen ‘ons’ probleem? Als ze over de Brennerpas naar het noorden reizen? Als ze in Italië aan land komen, zoals er vorige week 12.295 deden? Worden ze ons probleem in de internatio­nale wateren in de Middelland­se Zee, moeten we hen redden voorbij de twaalf mijlszone uit de Libische kust? Zijn ze binnen die zone alleen het probleem van de vier Libische kustwachte­n die hen mogen terugvoere­n naar erbarmelij­ke kampen? Of zijn ze al ons probleem nog voor ze in de Sahel een grens zijn overgestok­en?

De voorbije crisisjare­n werd het glashelder dat niet iedereen in de wereld het probleem van Europa kan worden. We aanvaarden dat bij dat afwijzen hardvochti­gheid komt kijken. Hoe verder de vluchtelin­g zich bevindt, hoe makkelijke­r het afwijzen gaat. Noem dat het ethische effect van nabijheid. Zelfs de meest migratieav­erse militair op een schip in de Middelland­se Zee zal zonder aarzelen noodlijden­de Afrikanen uit een zinkend bootje aan boord tillen. Een concreet leven redden weegt op tegen elke abstracte gedachte. Met dat argument gingen ngo’s zelf patrouille­ren, toen Europa zich terugtrok uit vrees migranten te ver op zee te zoeken en ze zo te vroeg tot ons probleem te maken.

De Europese Commissie doet nu waar ze als technocrat­ie goed in is: ze onderwerpt die officieuze reddingsac­ties weer aan officiële regels. Verder doet ze er alles aan om de afstand tussen de vluchtelin­gen en Europa te vergroten. Hoe verder, het liefst helemaal uit het zicht van camera’s, hoe minder controvers­e. De deal met Turkije blijft het voorbeeld, ook al beseft iedereen dat een soortgelij­ke deal met Libië en andere Afrikaanse landen onhaalbaar is. Maar ook nu is het principe dat Europa betaalt – intussen zit 2,7 miljard in een ontwikkeli­ngsfonds – in ruil houden de betrokken Afrikaanse landen de vluchtelin­gen tegen. Bij gebrek aan een andere oplossing verdwijnt de kritiek, ondanks wijdverbre­ide corruptie, misbruik, geweld, gebrek aan controle.

Fraai is het niet. We weten dat. Wie er nog verdere politieke munt probeert uit te slaan en de publieke opinie nog afkeriger maakt, verergert het. Want willen we niet jaar na jaar de bootjes afhouden, dan moet Europa ook een vorm van legale migratie organisere­n, zoals het beloofde, en faire economisch­e steun in Afrika. Het is een vuige illusie dat we alleen veilig zijn, zolang wij de afstand maximaal kunnen houden.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium