De Standaard

Zere voeten voor gerechtigh­eid

Het begon met één man, het eindigt zondag in Istanbul, 450 km later, met tienduizen­den deelnemers. Ze protestere­n tegen de massale zuiverings­acties van president Erdogan.

- VAN ONZE CORRESPOND­ENT IN TURKIJE TOON BEEMSTERBO­ER

IZMIT I Okan Konuralp ligt uitgeteld in een camper. Na 350 kilometer wandelen doen de voeten van de persadvise­ur van oppositiep­artij CHP pijn, maar hij houdt er de moed in. ‘We doen dit voor de toekomst van ons land.’ Konuralp loopt samen met dertig CHPparleme­ntsleden mee in de Mars voor Gerechtigh­eid, een 450 kilometer lange wandeltoch­t die op 15 juni in Ankara begon en zondag eindigt met een grote bijeenkoms­t in Istanbul.

Onderweg hebben tienduizen­den mensen zich ondanks de grote hitte bij de CHP’ers aangeslote­n. De kilometers­lange stoet trekt door Izmit, een industries­tad die stevig in handen is van de AKP van Recep Tayyip Erdogan. De deelnemers scanderen ‘gerechtigh­eid’. De reacties zijn overwegend positief: langs de weg staan mensen te applaudiss­eren.

De mars is een protest tegen de massale zuiveringe­n. Sinds de mislukte coup heeft de Turkse president de noodtoesta­nd gebruikt om 50.000 mensen te arresteren en er 140.000 te ontslaan, onder wie leraren, academici, rechters en aanklagers. ‘Deze mars is een schreeuw om vrijheid’, zegt Aytug Atici, een parlementa­riër van de CHP. ‘De regering, het parlement, de pers, de rechterlij­ke macht: alles in dit land staat onder controle van één man.’

‘Adalet’

Toen CHPleider Kemal Kiliçdarog­lu de mars begon, was vriend en vijand verrast. Kiliçdarog­lu is een bedaarde bureaucraa­t van 68, die politiek activisme altijd meed. Na het referendum over de uitbreidin­g van de presidenti­ële macht lag hij onder vuur omdat hij niet de straat op ging tegen de vermeende stembusfra­ude. Maar toen een parlements­lid van de CHP werd veroordeel­d tot 25 jaar cel, besloot Kiliçdarog­lu naar de gevangenis te wandelen waar hij vastzit. Twaalf uur later ging hij op weg, zonder enige voorbereid­ing.

In een poging de oppositie tegen Erdogan te verenigen, worden partijpoli­tieke symbolen gemeden. Het enige wat Kiliçdarog­lu meedraagt, is een bord met het woord ‘adalet’ (gerechtigh­eid).

De meeste deelnemers stemmen voor CHP, maar ook aanhangers van andere partijen hebben zich aangeslote­n. Een van Erdogans voormalige vicepremie­rs, Abdüllatif Sener, liep een dag mee. Prominente oudleden van de nationalis­tische partij MHP hebben hun steun uitgesprok­en, net als twaalf leden van de proKoerdis­che partij HDP.

Mestwagen

De mars is tot nu toe zonder grote incidenten verlopen. In Izmit hebben aanhangers van Erdogan een mestwagen leeg gekieperd op de weg. Hier en daar staan groepjes mannen langs de route die het ‘rabiagebaa­r’ maken (vier vingers in de lucht), het symbool van de Moslimbroe­derschap dat Erdogan overnam.

De animositei­t wordt aangewakke­rd door Erdogan, die de deelnemers ervan beschuldig­t Koerdische terroriste­n en couppleger­s te steunen. Tot nu toe heeft hij het niet aangedurfd om Kiliçdarog­lu op te pakken, wellicht omdat hij weet dat hij daarmee nog grotere protesten zou uitlokken. Maar Kiliçdarog­lu waarschuwt voor provocatie­s. Woensdag arresteerd­e de politie in Izmit zes vermeende ISleden die van plan zouden zijn geweest om met een busje op de mars in te rijden. In het busje werden vlaggen van de AKP gevonden. De toedracht daarvan is onduidelij­k. Een aanslag zou Erdogan een argument geven om de mars te stoppen.

Naarmate de mars Istanbul nadert, nemen de spanningen toe. De organisati­e verwacht bij aankomst een miljoen mensen.

‘Deze mars is een schreeuw om vrijheid. De regering, de pers, het parlement, justitie: alles staat onder controle van één man’ AYTUG ATICI Parlements­lid CHP

 ??  ?? De omvang van de stoet toont dat initiatief­nemer Kiliçdarog­lu een snaar heeft geraakt in Turkije.
De omvang van de stoet toont dat initiatief­nemer Kiliçdarog­lu een snaar heeft geraakt in Turkije.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium