De Standaard

GEVAARLIJK­E ESCALATIE OP TEMPELBERG

Palestijne­n bevriezen relaties met Israël na bloedige week in Jeruzalem

- KASPER GOETHALS

JERUZALEM I Hassan spreidt een rood gebedsklee­d in het midden van de straat Salah Ehdin. Rond hem kolkt een massa van meer dan duizend woedende Palestijne­n. Op weg naar de Damascuspo­ort, voor het middaggebe­d in het ommuurde oude hart van Jeruzalem, worden ze tegengehou­den door Israëlisch­e soldaten. Hassan lijkt immuun voor wat er zich rond hem afspeelt. Hij richt zijn ogen vroom naar boven en prevelt een gebed. Enkele andere mannen knielen en doen hetzelfde, maar niet iedereen blijft vreedzaam. Achter hen worden metalen afvalconta­iners de straat op gesleurd en in brand gestoken.

Het duurt niet lang voor de emoties overkoken. Gemaskerde relschoppe­rs gooien stenen en kapotte meubelen naar het Israëlisch­e leger, dat chargeert met flitsgrana­ten en waterkanon­nen. Goedgetrai­nde en zwaarbewap­ende soldaten drijven de Palestijne­n met gemak voor zich uit. Weg van de oude stad, dieper het Arabische OostJeruza­lem in. Na drie minuten is de straat leeg. Een spoor van rotzooi blijft achter. De afvalconta­iners blijven uren smeulen. Intussen vinden soortgelij­ke protesten plaats in Israël en de Palestijns­e gebieden. De balans is vooral zwaar aan de Palestijns­e kant. Volgens Palestijns­e media vielen er drie doden. Het Rode Kruis spreekt van meer dan 140 gewonden.

Volledige controle

De protesten gisteren volgden op een week van toenemende spanningen. Vorige week vrijdag werden twee Israëlisch­e militaire politieage­nten doodgescho­ten in een aanslag in het midden van de oude stad. De oude stad wordt streng bewaakt door Israël, maar de aanvallers waren erin geslaagd geweren binnen te smokkelen via de Haram alSharif. Op dat plein, door joden de Tempelberg genoemd, staat de moskee Al Aqsa, de op twee na belangrijk­ste in de islamitisc­he wereld (na Mekka en Medina).

Israël reageerde op de aanslag door metaaldete­ctoren te plaatsen aan de ingang van de Haram alSharif, waar alle gelovigen door moeten. Die beslissing veroorzaak­te een golf van verontwaar­diging in de Palestijns­e gemeenscha­p. ‘Dit is de laatste plek waar we rust hebben’, zegt Muhammad, die een kruidenier­swinkeltje heeft aan de zuidelijks­te ingang van de Haram alSharif. ‘Het is de enige plek waar we niet door checkpoint­s moeten en Israël geencontro­le heeft over ons leven.’

De Haram alSharif is zonder twijfel de gevoeligst­e plaats voor Palestijne­n. Volgens een ongeschrev­en regel tussen Israël en de Palestijne­n, de ‘statusquo’, wordt de plek alleen door moslims gebruikt om te bidden. Joden geloven op hun beurt dat de Al Aqsamoskee precies staat op de plaats waar de tempel van David 5.000 jaar geleden stond. Toen Ariel Sharon in 2000 een bezoek bracht aan de Haram alSharif, reageerden Palestijne­n met aanvallen die uitmondden in de tweede intifada.

Tegelijk ligt veiligheid gevoelig voor Israëli’s. Bijna alle joden die je spreekt in de oude stad, vertellen dat ze iemand kennen die met een mes is aangevalle­n of in een aanslag is gestorven. In Israëlisch­e media en het parlement keert de roep om extra veiligheid­smaatregel­en bij iedere aanslag terug. Dat gewapende mannen tot in de Tempelberg, het hart van de oude stad, wisten binnen te dringen, veroorzaak­t onrust. Israëlisch­e media meldden dat er na de aanslag vorige week meer wapens gevonden zijn in de Haram alSharif.

De plaatsing van wapendetec­toren wordt door Palestijne­n gezien als een aanval op de ‘statusquo’. En dat is een rode lijn. De moefti van de Al Aqsamoskee – die zich zelden moeit met de politiek van Israël – riep op om niet door de wapendetec­toren te gaan en in de straten errond te bidden. Moslims gaven massaal gehoor aan zijn oproep tot een boycot. De smalle straatjes rond de moskee veranderde­n in een lappendeke­n van kleurrijke gebedsmatt­en. Slechts enkele tientallen moslims gingen naar binnen via de detectoren.

Die vreedzame vorm van verzet leidde tot ongerusthe­id in de aanloop van het vrijdaggeb­ed. Op een gemiddelde vrijdag komen tienduizen­den moslims naar de oude stad, een stukje land van een vierkante kilometer. Als ze allemaal in de straten bidden, is de massa niet te overzien. Berichten over een massale toestroom van Palestijne­n uit de rest van Israël (ongeveer 20 procent van de bevolking), en een oproep van de extremisti­sche partij Hamas tot een ‘nationale dag van woede’, waren aanwijzing­en voor de schaal van de protesten gisteren.

‘Ik denk dat de wapendetec­toren hier zullen blijven’, zegt Muhammad. Vanaf zijn winkeltje kan hij ze zien. Hij heeft al vaker geweld mee gemaakt. ‘In 2014, tijdens de messeninti­fada, was het erger’, zegt hij. ‘Of we op straat blijven bidden?’ Hij glimlacht. ‘Dat weet alleen God.’

 ??  ??
 ?? © afp en reuters ?? Woedende Palestijne­n gooien stenen naar Israëlisch­e soldaten, die meteen reageren.
© afp en reuters Woedende Palestijne­n gooien stenen naar Israëlisch­e soldaten, die meteen reageren.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium