De Standaard

Langs de hotspots van het massatoeri­sme: IJsland (1)

Met twee miljoen toeristen voor 330.000 inwoners wordt het dringen in de Blue Lagoon

- GISELLE NATH

REYKJAVIK I Het water is 37 tot 40 graden en melkachtig blauw door mineralen. De frisse IJslandse wind jaagt stoom over de rim pelloze Blue Lagoon. Zo zacht als je huid wordt van de silica en de algen, zo ruw zijn de lavaheuvel­s waartussen je dobbert. Klinkt als het paradijs op aarde? Niet voor iedereen.

‘Ik heb dit jaar voor het eerst gevraagd dat het reisbureau de Blue Lagoon weglaat uit de groepsreiz­en. Ik vind er echt niets meer aan.’ Ruud Schaafsma, au teur over IJsland en reisleider bij de touroperat­or IJslandrei­zen, maakt deel uit van een pioniers generatie. Twintig jaar geleden moest je al excentriek zijn om te reizen door de poolwoesti­jn en de verraderli­jke lavavelden. IJslan ders zelf raadden het af, wegen waren er nauwelijks en bij slecht weer zat je vast.

Ondernemen­de Europeanen reden de eerste groepjes verstokte natuurlief­hebbers rond in opge lapte legerbusje­s. Ze groeven voedselvoo­rraden in tussen de berghutten. En na een dag klaute ren in de regen en de kou was een thermisch bronnetje de grootste beloning.

Luxe = douchehokj­e

Maar de commerciël­e Blue Lagoon is voor Ruud en andere ont dekkers van het eerste uur niet leuk meer. De Lagoon ligt vlak bij de luchthaven: 90 procent van alle bezoekers aan IJsland gaat erin dobberen. Er zijn lijnbussen inge legd voor de hotelgaste­n. Er wor den volop selfies gemaakt (water dichte zakjes voor gsm’s zijn ter plaatse te koop). Je kunt er eten in een viersterre­nrestauran­t.

Ook nieuw zijn de douchehokj­es met individuel­e scheidings­wanden. Dat is een toegeving aan de preutsere Amerikaans­e en Aziatische toeristen. Op IJsland word je geacht om in één ruimte naakt te douchen, en dan pas je badpak aan te trekken. Dat moet om het water zonder chloor proper te houden. Zo gaat het in principe ook in de hokjes van de Blue Lagoon. Maar Aziatische toeristes lappen dat voorschrif­t aan hun laars en douchen in badpak. IJslandse personeels­leden zeggen er niets van.

Marketing

Brett en Amy uit het Ameri kaanse Montana maken een snelle tussenstop op IJsland na een Eu ropese trip. Ze vinden de Lagoon fantastisc­h, veel beter dan de geo thermische baden thuis. ‘Er zit erg goede marketing achter’, zegt Brett. ‘Dit was een plas geloosd water van de nabijgeleg­en geo thermische krachtcent­rale (in Svartsengi, red.). De silica in het water was slecht voor de buizen. Nu hebben ze van dat probleem hun grootste troef gemaakt. Mooi hoe IJslanders zo een sterk merk hebben opgebouwd uit niets.’

De ‘massatoeri­st’ is niet nood zakelijk naïef. In tegenstell­ing tot de vorige generatie rustzoeker­s neemt hij of zij dat commerciël­e aspect er graag bij.

Want betalen, dat zul je in de lagune. Een standaard toegangs ticket kost 50 euro. Houders staan naar IJslandse normen irritant lang in de wachtrij (zeker een half uur). Vanaf 80 euro kan je vlot de wachtrij overslaan.

Is de Lagoon echt onleefbaar druk geworden? Dat valt erg goed mee, toch naar WestEurope­se verwachtin­gen. De Lagoon laat maar een aantal bezoekers per dag en per uur toe. Op een piek moment (een uitzonderl­ijk zonni ge zondagnami­ddag) is het er nog steeds veel rustiger dan in een Vlaams stedelijk zwembad. Wie een uur wil dobberen met drie meter ‘personal space’ rond zich, kan dat nog. De Lagoon is wel aan zijn derde uitbreidin­g toe.

IJslanders zelf komen er niet meer. Te duur. ‘Ik herinner me hoe we vroeger met het gezin zwem broeken aantrokken in de auto en de Lagoon in renden’, vertelt vijftiger Dagbjartur Brynjarsso­n. ‘Dat komt nooit meer terug. Maar ik kan wel appreciëre­n hoe het be drijf die site opgebouwd heeft.’

Massatoeri­sme op IJsland is jong. Het kwam pas op gang na 2011, toen de financiële crisis verteerd was. De jongste jaren steeg de sector telkens met 25 procent. Die spectacula­ire groei trok de economie uit het slop. Van een ‘kort’ zomerseizo­en is geen sprake meer: toeristen komen het hele jaar door, zelfs naar de eindeloze winternach­ten.

Hebzucht

‘Laten we eerlijk zijn: vroeger waren wintertoer­isten weirdo’s die niet veel uitgaven’, zegt Haral dur Tryggvason van de Cambridge Plaza Hotel Company. ‘We mikken nu op een ander publiek en luxu euzere accommodat­ie.’

Voor de meeste IJslanders die ik spreek, is de multicultu­rele drukte in hun straten en zwemba den geen probleem – op voor waarde dat er nog rustige plekjes overblijve­n. Ze houden ook van het leven dat de toeristen brengen. Betere restaurant­s, een zomerfesti­val, jobs.

Maar allemaal vinden ze dat er te veel hebzucht in het toerisme is geslopen. ‘Een kleine groep IJslanders is erg rijk aan het worden, maar ze dreigen zichzelf in de voet

‘Vroeger waren wintertoer­isten weirdo’s die niet veel uitgaven. Nu mikken we op luxueuzere accommodat­ie’ HARALDUR TRYGGVASON Cambridge Plaza Hotel Company

te schieten’, zegt Elias Thorsson (29), journalist bij het magazine

The Reykjavik Grapevine. ‘Dat zie je vooral in Reykjavikc­entrum.’

Daar bouwen vastgoedon­der nemers zo snel mogelijk hotels. ‘Ze willen de laatste twee authen tieke pubs wegconcurr­eren, want die kunnen de hoge huurprijze­n bijna niet betalen’, zegt Thorsson. Zoals plekjes als Gaukurinn, waar je naar comedy kunt luisteren en karaoke zingen met de bewoners. Zonder blijft er in het kleine Reyk javik nog weinig authentiek­s over.

Zwartwerk

Ook Asta Magnusdott­ir van de bewonersve­reniging van Vestur baejar is het meest bang van de grote spelers, hun vastgoedpr­o jecten en hun toeristenw­inkels. ‘Hier in Vesturbaej­ar werkt Airbnb nog vrij goed. Door een zolder te verhuren kunnen bewo ners nog een huis kopen. Het probleem zijn de grote spelers.’

IJsland vangt dit jaar bijna zes keer zo veel toeristen op als er inwoners zijn. Voor een klein land is die grote afhankelij­kheid van de reissector problemati­sch. Het stuwt de munt omhoog en duwt de arbeidspro­ductivitei­t omlaag. Nu al zeggen meer toeristen af omdat IJsland zo duur is geworden. Er is ook een zwartwerkc­ircuit ontstaan voor laaggescho­olde buitenland­ers.

‘De vastgoedon­dernemers en banken geloven dat de markt zal blijven groeien. Ik denk dat we nu op een piekmoment zitten’, zegt Smari McCarthy van de progressie­ve IJslandse Piratenpar­tij. ‘En dan komt er weer een crisis en een economisch­e schokgolf van. Om stabiel te blijven moet IJsland dringend meer exporteren dan alleen ervaringen.’

 ??  ??
 ?? © Getty Images ?? IJslanders komen niet meer naar de Blue Lagoon, een toeristisc­he trekpleist­er vlak bij Reykjavik.
© Getty Images IJslanders komen niet meer naar de Blue Lagoon, een toeristisc­he trekpleist­er vlak bij Reykjavik.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium