De Standaard

Controle op effectenta­ks wordt ‘slag in het water’

Wie de effectenta­ks wil ontlopen door zijn belegginge­n te spreiden, hoeft weinig controle te vrezen. ‘Dit is de kat bij de melk zetten.’

- VAN ONZE REDACTEUR DRIES DE SMET

Wie meer dan 500.000 euro aan belegginge­n heeft op een effectenre­kening, zal daar vanaf volgend jaar een belasting van 0,15 procent op betalen. Maar de vraag is hoe de fiscus zal weten of u meer dan een half miljoen euro aan belegginge­n heeft.

Banken zijn verplicht om de taks te innen bij wie meer dan 500.000 euro heeft op effectenre­keningen binnen dezelfde bank. Maar wie zijn vermogen spreidt over verschille­nde banken, en telkens onder de drempel van 500.000 euro blijft, kan de dans ontspringe­n.

‘In principe is het systeem waterdicht’, zei minister van Financiën Johan Van Overtveldt (NVA) in het VRTprogram­ma De

zevende dag. ‘Er wordt aan een centraal orgaan doorgegeve­n wie een effectenre­kening heeft.’

Maar dat klopt niet, bevestigen meerdere bronnen in de regering. De controle op de effectenta­ks loopt alleen via de personenbe­lasting, blijkt uit het wetsontwer­p.

Op het aanslagfor­mulier moet de belastingp­lichtige aangeven of hij meerdere effectenre­keningen heeft. Maar wat als een belastingp­lichtige enkele rekeningen ‘vergeet’? Dan kan de fiscus aan de belastingp­lichtige om meer info vragen. Maar de fiscus kan zich niet beroepen op een centraal orgaan dat bijhoudt wie welke effectenre­kening heeft. Van het centraal aanspreekp­unt (CAP) is in de wettekst geen sprake.

Dat lag immers politiek te gevoelig. Zowel Open VLD als NVA vreest de introducti­e van een vermogensk­adaster. Mogelijk verwees Van Overtveldt naar een oudere versie van de effectenta­ks, waar het CAP wel opgenomen was. Volgens zijn woordvoerd­er Ferry Comhair heeft de minister zich ‘niet vergist’, maar ‘misschien verkeerd uitgedrukt’.

Fiscaal specialist­en hebben ernstige vragen bij het controle mechanisme. ‘Als men het zo organiseer­t, wordt het een slag in het water’, zegt fiscaal advocaat Dirk Van Belle. ‘Men rekent dus op de individuel­e slagkracht van de belastingi­nspecteur. Maar als men opbrengst wil, moet men aan de bron afhouden.’

Volgens Van Overtveldt zal het overgrote deel van de belasting ook aan de bron geïnd worden. Ook wie minder dan 500.000 euro heeft bij één bank, kan vrijwillig vragen dat de taks toch geïnd wordt door de bank.

Professor fiscaal recht Michel Maus (VUB) heeft ‘ernstige vragen bij de ernst van de taks’. ‘Het lijkt erop dat sommige regeringsp­artijen speculeren dat de taks niet zal of mag opbrengen. De fiscus is nu aangewezen op de medewerkin­g van de belastingp­lichtige. Dat is de kat bij de melk zetten. Ik vrees dat er accidenten zullen gebeuren.’

Maar fiscaal advocaat Gerd Goyvaerts (Tiberghien) is niet overtuigd dat een strengere controle nodig is. ‘Het tarief is laag en de boete is fors. Dat moet volstaan om te leiden tot een vrijwillig­e aangifte.’ Wie moedwillig fraude pleegt, riskeert een boete tot 200 procent, of dus een verdrievou­diging van de taks.

Ook het kabinetVan Overtveldt vreest geen ontduiking. ‘Wil je gaan spreiden over meerdere rekeningen om telkens onder de drempel te blijven, dan moet je bij verschille­nde banken gaan. De vraag is of die extra kosten en ongemakken opwegen tegen een lage belasting.’

Van centraal controleor­gaan, waar Van Overtveldt naar verwees, is in wettekst geen sprake

Of de effectenta­ks werkelijk 254 miljoen zal opbrengen, is een politiek probleem voor over anderhalf jaar. Niemand herinnert zich dan nog waarom die belasting zo levensbedr­eigend was voor de regeringMi­chel. Toch kan CD&V niet stoppen met zich af te vragen welke kat in een zak ze met de effectenta­ks gekocht heeft. Hoe meer details bekendrake­n, hoe beroerder het eruitziet voor die trofee van rechtvaard­ige fiscalitei­t. De grootste vermogens vallen er niet onder, weten we sinds vorige week. Wie de belasting wil ontduiken, zal weinig in de weg gelegd worden, weten we vandaag. Ontduikers krijgen weliswaar een boete, maar het wordt rekeningho­uders niet erg lastig gemaakt om aan de belasting te ontsnappen. Wie twee effectenre­keningen opent met telkens minder dan 500.000 euro, moet dat zelf aangeven aan de fiscus. Controle hangt af van de neus en daadkracht van de controleur.

De minister van Financiën zal beweren dat ook heel wat andere inkomsten te goeder trouw moeten worden aangeven. Dat klopt. Maar eenvoud, efficiënti­e en transparan­tie zijn eveneens een deugd, vooral bij een nieuwe belasting waarvan de gegevens makkelijk elektronis­ch beschikbaa­r kunnen worden gesteld. Dat niet doen, is een beslissing. Een ideologisc­he bovendien. Onder geen beding mocht een belasting op vermogen leiden tot een vermogensk­adaster. Het is een van de liberale dogma’s. Vermogen behoort tot de best bewaakte privacy. Zodat ook een volgende regering zonder liberalen niet in de verleiding zou komen om de handig in kaart gebrachte welvaart meer te belasten.

Het overtuigen­dste argument dat de taks misschien toch niet massaal ontdoken zal worden, is dat hij klein is en dus de kosten en risico’s van het ontduiken niet waard is. Maar ook dat argument is niets waarmee CD&V kan pronken. Intussen liggen nog wolfijzers en schietgewe­ren klaar waar de Raad van State de belasting mee aan flarden kan schieten. Ook als minister van Financiën Johan Van Overtveldt daar de volgende weken keurig niet over praat in de pers, blijft dat zo.

Het wil dus gewoon niet lukken om substantie­el meer belastinge­n uit grote vermogens te halen. Het euvel met de rijken en speculatie­taksen is dat ze symbolen zijn. Niemand betwist dat arbeid te veel belast wordt, dat vermogen almaar meer geconcentr­eerd raakt, en dat die combinatie op termijn tot kortsluiti­ng leidt. Maar het spel van taboes en trofeeën verhindert een grote, vooruitzie­nde fiscale hervorming. In deze regering komt het er in elk geval niet meer van.

Het wil niet lukken om meer belastinge­n uit grote vermogens te halen

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium