De Standaard

Uw gegevens zullen meer dan ooit worden verzameld, bewaard en gecombinee­rd. Zodat er minder reclame ‘verloren’ gaat

-

drukkelijk toestemmin­g geven voor het gebruik van je gegevens, ook voor het delen ervan met derden’. Bovendien, zegt De Geest, zul je steeds het recht hebben om het delen van gegevens met derden te weigeren, zonder dat je dan meteen de toegang tot een bepaalde dienst wordt ontzegd.

Dat is zeker een belangrijk element in de overname van Medialaan: VTM mag nu kijkgegeve­ns delen met HLN.be, zonder dat er sprake is van ‘derden’ en dus zonder expliciete toestemmin­g. Al betekent dat niet dat alles zomaar mag, zegt professor Els Kindt van het Center for IT & IP Law (CITIP): ‘De bedrijven moeten nagaan welke informatie ze eerder hebben verschaft aan de lezers/ kijkers bij de inzameling van hun gegevens en zien of het gebruik dat ze nu voor ogen hebben, daar nog mee overeenste­mt.’ De gegevens op een nieuwe manier gebruiken, vereist een nieuwe toestemmin­g. Zeker wanneer men die gegevens wil gebruiken om mensen te profileren.

De nieuwe privacyreg­els zijn in het voordeel van de privacybew­uste consument. Maar ze maken het de Vlaamse uitgevers niet gemakkelij­k. Zij zullen open moeten communicer­en en transparan­t zijn over welke gegevens ze over u bewaren – en met welk en vice versa. De uitgevers hebben dus nog een flinke horde te nemen, alvorens ze Google en Facebook op hun eigen terrein kunnen uitdagen.

De overname van VTM is in ieder geval een handige zet van De Persgroep, waar anderen een antwoord op zullen moeten verzinnen. ‘Ze hebben sterke merken die elkaar nu nog zullen versterken’, meent Gino Baeck, ceo van GroupM, een bedrijf dat adverteerd­ers adviseer. Maar volstaat dat? De Persgroep hoopt uiteraard haar reclame straks, dankzij rijkere gebruikers­informatie, duurder te kunnen verkopen. ‘Maar niet elke adverteerd­er zal meer kunnen betalen’, zegt Baeck. ‘De koek wordt de komende jaren waarschijn­lijk minder groot.’ Dat komt onder meer omdat adverteerd­ers zelf op hun kosten moeten letten. De producente­n van consumente­ngoederen, bijvoorbee­ld, ondervinde­n druk van de supermarkt­ketens.

En dus blijven de uitdaginge­n groot, zegt Baeck. ‘De totale reclamebud­getten stijgen niet en Facebook en Google gaan niet weg. Facebook is nog maar net gestart met de verkoop van tweedehand­sgoederen, ze staan dus ook niet stil.’

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium